Stillmann maakt van Austens novelle feestelijke plaagfilm

Met sterk acteerwerk, bijtende dialogen, een hoog tempo en een piekfijne aankleding combineert regisseur Stillman het beste van twee werelden. Stillman maakte van Austens nooit eerder verfilmde novelle een feestelijke plaagfilm.

Ze oogt zo charmant, Lady Susan Vernon (Kate Beckinsale), dat het haast lijkt of ze aardig is. Maar de teksten die uit haar mond rollen, zijn venijnig. Lady Susan is een kersverse weduwe. Ze rouwt niet om haar verlies. Volgens geruchten heeft ze affaires gehad en is niemand veilig voor haar geflirt. Haar schoonzus, bij wie Lady Susan zich heeft opgedrongen als huisgast, ziet met verbijstering toe hoe zij mannen met doortrapte spelletjes betovert.

De kostuumfilm Love & Friendship, gebaseerd op de novelle Lady Susan van Jane Austen, speelt zich af aan het eind van de 18de eeuw. De eigenzinnige Amerikaanse regisseur Whit Stillman (Damsels in Distress, The Last Days of Disco) richtte zijn pijlen eerder op de moderne Amerikaanse elite, maar blijkt ook uitstekend uit de voeten te kunnen met de oer-Britse wereld van Austen.

Love & Friendship

Komedie.
Regie Whit Stillman.
Met Kate Beckinsale, Chloë Sevigny, Xavier Samuel, Tom Bennett, Jemma Redgrave, Stephen Fry.
92 min., in 35 zalen.

Lady Susan liet Stillman genoeg ruimte voor eigen toevoegingen; Austens tekst is beknopt en bevat nauwelijks dialogen. Stillman vergroot vooral de humor uit. Hij maakte er een feestelijke, sardonische plaagfilm van. Met sterk acteerwerk, bijtende dialogen, een hoog tempo en een piekfijne aankleding combineert Stillman het beste van twee werelden: het psychologische inzicht en de moraliteit van Jane Austen en zijn eigen, luchtige kijk op sociale regels.

Love & Friendship is zowel belerend als heerlijk onfatsoenlijk; het is verrassend prettig naar iemand te kijken die zich nergens iets van aantrekt, het minst van alles van de waarheid. 'O, feiten', verzucht Lady Susan als ze op leugens wordt betrapt. 'Feiten zijn afschuwelijk.'