Geestige, luchtige tragikomedie vol zelfspot

Regisseur-acteur Ole Giæver is niet bang zich bloot te geven en maakte een geestige, luchtige tragikomedie vol zelfspot. Toch gaat na een tijd het bepaald niet wereldschokkende getob van de hoofdpersoon irriteren.

Welkom in het hoofd van Martin, 35 jaar oud en rijp voor een stevige midlifecrisis

Martin gaat een weekeinde weg in zijn eentje, de ruige natuur in. Wildkamperen, genieten van de stilte, sportief bezig zijn. Lekker. Hoewel het ook wel leuk is om met zijn collega's de kroeg in te duiken. Of misschien kan hij beter thuisblijven? Dan kan hij zijn vrouw en zoontje de aandacht geven die ze verdienen.

Twijfels, twijfels. Geen enkele optie is ideaal. Dat komt natuurlijk, denkt Martin, doordat zijn leven niet ideaal is. Zijn collega's vergeten hem uit te nodigen, zijn vrouw lijkt op een andere planeet te leven, met zijn zoontje krijgt hij nauwelijks contact. Misschien is het beter om te gaan scheiden. Misschien ook niet.

Welkom in het hoofd van Martin, 35 jaar oud en rijp voor een stevige midlifecrisis. Die hoopt hij in het fraaie Noorse landschap te bezweren. Terwijl hij zich onbespied waant in de verlaten heuvels, verliest de camera hem geen moment uit het oog. Zijn gedachten zijn te horen op de voice-over. Consequent voert de Noorse regisseur Ole Giæver, die ook de hoofdrol speelt, dit kijkje in Martins psyche door. Het uitgangspunt: pas als we denken alleen te zijn, tonen we ons ware gezicht.

Zelfspot

In het geval van Martin is dat niet zo'n fraai gezicht, al levert Out of Nature geen bijtende inzichten op. Giæver, niet bang zich bloot te geven, maakte een geestige, luchtige tragikomedie vol zelfspot.

Het is knap hoe hij in zijn tweede speelfilm met een minimum aan middelen de aandacht vasthoudt, maar uiteindelijk begint Martins bepaald niet wereldschokkende getob toch te irriteren. Dat hangt natuurlijk af van de tolerantiegrens van de kijker: wie het logisch vindt dat een toevallige voorbijgangster onmiddellijk met hem het bed wil induiken, zal het langer met Martin volhouden.

Out of Nature. Regie: Ole Giæver. Met Ole Giæver, Rebekka Nystabakk, Marte Magnusdotter Solem. 80 min., in 12 zalen.