Angela Schijf, Irma Hartog en Birgit Schuurman in De eetclub.
Angela Schijf, Irma Hartog en Birgit Schuurman in De eetclub. ©

De Eetclub geweigerd op Oegandees filmfestival om 'verheerlijken' homoseksualiteit

De Nederlandse speelfilm De eetclub (2010) is op het laatste moment geweigerd uit het programma van het Euro-Oeganda Film Festival in de hoofdstad Kampala. Daartoe besloot de Raad voor media in Oeganda. Volgens de raad 'verheerlijkt' de film homoseksualiteit, en dat is strafbaar.

Dat meldt het filmfestival op zijn Facebookpagina. In de toelichting van de raad valt te lezen welke filmpassages (per minuut genoemd) homoseksualiteit tonen of over homoseksualiteit spreken. Homoseksualiteit verheerlijken is een 'strafbaar feit' en tegen 'Oegandese waarden', schrijft de raad. Andere genoemde bezwaren zijn de 'steamy sex scenes', innig zoenen in het bijzijn van kinderen, schelden, en roken door vrouwen. 'De vrouwen vormen een 'eetclub' die in werkelijkheid een soort bordeel is', luidt een van de conclusies in de toelichting.

De Nederlandse ambassade in Oeganda was telefonisch niet bereikbaar voor een reactie. Op haar eigen Facebookpagina bevestigt de ambassade de weigering van de Nederlandse speelfilm op het festival. De toelichting van de raad heeft ze gepubliceerd. Ze schrijft de beslissing te 'betreuren.' Nederland trekt zich als deelnemend land terug uit het festival.

De organisatie van het Euro-Oeganda Film Festival zegt als doel te hebben de 'culturele diversiteit en rijkheid van Europa en Oeganda' te tonen. Het festival wil een 'platform' zijn voor 'dialoog over recente filmproducties.' Het festival vindt plaats van 10 t/m 19 mei. De eetclub zou dinsdagmiddag worden getoond.

De dramafilm De eetclub werd geregisseerd door Robert Jan Westdijk en is gebaseerd op de gelijknamige roman van schrijver Saskia Noort.