De GidsWeekendrecept

Zwartebramenkip, bestrooid met verse basilicum en gebakken bramen

Beeld Oof Verschuren

Kookboekenmaker Yvette van Boven maakt een seizoensrecept en geeft een suggestie om iets met de restjes te doen.

Elke augustusdag maakte ik een wandeling in de omgeving van ons Ierse huis. Heuvel op, heuvel af ging ik, of het nou regende of niet. Als u mij was gepasseerd, leek ik een gewone vrouw die haar hondje uitliet. Maar schijn bedriegt: de hond uitlaten was slechts een plezierige bijkomstigheid. In werkelijkheid was ik op de loer naar zwarte oogst in de berm. 

Ze waren behoorlijk laat dit jaar. De datum van vorig jaar op de potten jam in mijn provisiekast lag beduidend eerder, en nu waren de bramen er nog lang niet. Wel stelde ik vast dat sommige wegen beter op de zon, de wind of een aardstraal lagen dan andere, want de ene bramenstruik was veel verder dan de andere. Waar sommige bramen net gestopt waren met bloeien, waren andere al bijna plukklaar.

Toen het zover was, ging ik met fikse zakken onder de arm opnieuw met de hond wandelen en haalde ik bergen van de dikste bramen ooit uit de struiken. Krassen op mijn armen, handen vol brandnetelprikken; het deerde me niks, want gratis voer is het leukste wat er is. Thuisgekomen vulde ik mijn planken met jam. Dat was hard nodig, want de pandemie had een flink gat in mijn voorraad geslagen.

We eten en drinken voorlopig bramen-alles: bramentaart, bramenlimo, bramenyoghurt voor ontbijt. Alles ziet zwart van de bramen in ons huis. Zelfs de kip.

Zwartebramenkip

Lik olijfolie

1 kip (ca. 1,2-1,5 kg)

125 gram bramen

Voor de marinade

200 gram bramenjam, mag ook uit de winkel natuurlijk

3-4 (ca. 100 gram) sjalotten, gehakt

4-5 tenen knoflook, gehakt

50 ml balsamicoazijn

3 eetl. zoute sojasaus

20 gram verse basilicum, pluk de mooiste blaadjes eraf voor de garnering

Versgemalen zwarte peper

Maak de marinade door alle ingrediënten ervoor in een blender of hakmolen tot een dunne puree te malen. Doe de kip in een plastic zak en giet iets meer dan de helft van de marinade erbij. Masseer de saus de kip in en zet de zak dichtgeknoopt in de koelkast weg. Liefst voor een uur of liever nog een middag, wat mogelijk is.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal in met een lik olijfolie en til de kip erin. Schuif hem in de oven en braad hem ongeveer 1 uur of tot hij gaar is. Dek hem, als hij na zeg 30 minuten te donker wordt, losjes af met aluminiumfolie en besmeer de kip elk kwartier in met de resterende marinade uit de zak of uit de achtergehouden saus.

Gooi de laatste 7 minuten een handje bramen in de ovenschaal erbij, om mee te warmen en voeg de rest van de bramen toe aan de overgebleven marinade in een steelpan.

Serveer de zwartebramenkip bestrooid met verse basilicum en gebakken bramen. Verwarm de saus enkele minuten en geef die erbij.

Lekker met veel groene groenten.

Opmaaktips

Deze marinade is natuurlijk ook heel erg goed om ander gevogelte, zoals kalkoen, parelhoen of wild (hert, haas, ree), mee te bereiden. Denk maar aan alles waar u ook een cranberrycompote bij zou serveren: dat kan ook met bramen.

Overgebleven marinade giet u de volgende dag over een uitgelekt ricotta- of geitenkaasje dat u vervolgens nog in de oven zet om te gratineren. Oei, dat is lekker met een stukje stokbrood erbij.

Wildplukken

De Nederlandse regels voor wildplukken van bijvoorbeeld bramen, zijn anders dan de Ierse. Formeel valt wildplukken onder de stroperij, al zal dat in de praktijk niet vaak zo strikt worden gehandhaafd. Grondeigenaren kunnen uiteraard toestemming geven. Sommige gebieden zijn er zelfs speciaal voor ingericht. Een grondbezitter als Staatsbosbeheer staat het plukken van een bakje voor eigen gebruik, zeg een champignonbakje toe. Nederland is nu eenmaal dichtbevolkt, er moet ook wat overblijven voor de vogels en uw buurman. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden