WeekendreceptBloody Mary
Yvette van Bovens lekkerste bloody mary ooit (ook zónder alcohol)
Kookboekenmaker Yvette van Boven maakt een seizoensrecept en geeft een tips om iets met de restjes te doen. Deze week: bloody mary.
Begin december liep ik al vast. Mijn voornemen om doordeweeks niet of zo min mogelijk alcohol te drinken, mislukte faliekant. Gewoon door werkelijk alle ruggegraatloze redenen die men als smoes aandraagt om een glas wijn te kunnen inschenken.
Van ‘maar de haard brandt’ tot ‘het is zo koud en ik verdien het na zo hard te hebben gewerkt/gekookt/gelopen in de regen’. Nou, vult u zelf maar in.
Ik bombardeerde december dus maar tot alcoholrijke maand. En toen bleek ik mijn nieuwe, goede voornemen echt heel goed te kunnen volhouden. Het kostte me totaal geen moeite om mijn doelstelling elke dag een glas tijdens de feestmaand in te schenken te halen. Met vlag en wimpel.
Veel mensen deden waarschijnlijk hetzelfde en leggen zichzelf gelijk – als straf voor hun vrijpostigheid – op dat ze heel januari niks meer mogen. Ik heb zelfs vrienden die het de eerste drie (!) maanden van elk jaar volhouden.
Zo ben ik niet, als ik mezelf iets verbied word ik recalcitrant en ga ik mezelf dwarsbomen. Dus ga ik gewoon weer terug naar mijn oude regime: het was feest in december en in januari is het soms feest mét en soms zónder alcohol. Prima te doen voor mij hoor natuurlijk, ik stel me graag aan.
Voor iedereen dus die (tijdelijk) afscheid neemt van alcohol, of van de kater die 2020 heette, hierbij mijn lekkerste bloody mary ooit. Totaal geïnspireerd op eentje die ik ooit in New York dronk. Die Amerikanen weten ‘brine’ of inmaakzuur zo heerlijk in drankjes te verwerken. Zalig, zalig en zo maakt u dat vocht dat overblijft in een pot augurken, zilverui of olijven ook nog eens op. Verspillingsvrij drinken, ook best een goed voornemen voor 2021. Kunt u vast alle kanten mee op.
Bloody mary zoals-ie volgens mij hoort
voor 4 glazen
Bloody mary-mix
750 ml tomatensap
2-3 eetl. worcestershiresaus
5-6 eetl. zuur van groene olijven of augurkenzuur
2 eetl. chipotle tabasco, of andere hotsauce naar smaak
het sap van 1 citroen
zeezout en versgemalen zwarte peper
Garnering/de rest
300 ml wodka
2 augurken, in helften of kwarten of 1 handvol groene olijven op zuur (niet op olie)
de binnenste stelen van een bos bleekselderij
handvol ijsblokjes
fijngesneden uiringen van 1 rode ui, 30 minuten geweekt in een scheut wittewijnazijn, peper en zout
Optioneel: 2 flesjes pils
Maak eerst de mix. Dit kan ook een dag van tevoren. Meng alle ingrediënten met elkaar in een grote kan of afsluitbare pot die in de koelkast past. De ingrediënten zijn een beetje naar smaak: houdt u van pittig: voeg meer tabasco toe, houdt u van (zoet-)zuur, pas het augurken- of olijvenvocht aan of knijp er meer citroen boven uit. Wilt u een vollere, diepere smaak dan is de fles worcestershire uw vriend. PROEF!
Laat dan de mix 1 uur – of een nacht – lekker trekken, de smaak zal intensiveren.
Schenk de wodka in 4 tumblers of whiskyglazen. Alcoholvrije types laten dit stapje natuurlijk weg, zonder drank is het ook heel erg lekker! Giet er zoveel bloody mary-mix op tot de glazen ¾ vol zijn. Vul ze af met augurken en/of olijven, een kort steeltje bleekselderij, een handvol ijsblokjes en een pluk ingemaakte ui. Het glas mag net niet overstromen.
Maakt u een michelada? Giet dan dit mengsel in 4 flinke longdrinkglazen en vul ze nog af met pilsner. (U kunt dan ook de wodka vervangen door tequila, jawel)
Lekker hoor, proost.
Opmaaktips:
• Verwarmt u de mix, dan heeft u fantastische saus voor de pasta bijvoorbeeld. Kiep het scheutje wodka op het laatst erdoor. Lekker met veel fijngesneden bleekselderij erdoor en peterselie.
• De mix blijft, mits goed afgedekt en in de koelkast, echt lang goed. Maak een flinke kan, dan kunt u het langer schenken. Zonder wodka kan ook hè?