DE GIDSWeekendrecept

Yvette van Boven maakt focaccia met de laatste honing van het jaar

Focaccia met honing, mozzarella & merguez.Beeld Oof Verschuren

Kookboekenmaker Yvette van Boven maakt een seizoensrecept en geeft een tips om iets met de restjes te doen. Deze week: honing.

De buurman van de groentetuin verderop stuurde me een bericht dat de laatste tuinbonen nu echt geplukt moesten worden. Hij weet dat het mijn lievelingsgroente is en had daarom – in de zomer zelfs nog – een rijtje speciaal voor mij aangeplant, het kon nog net.

Met een stuk bedanktaart in mijn oogstmand toog ik de heuvel af naar zijn stuk land. Het miezerde, maar ik liep alleen harder vanwege de belofte van verse tuinbonen.

Hij liet me een flinke portie plukken en drukte vervolgens een pot honing tussen de peulen in de mand om mee naar huis te nemen. Blij keek ik op, het was honing uit zijn tuin. Hij wees me de kasten aan. Ik had ze nooit eerder zien staan. Het waren er nog wel een stuk of zeven. Ze waren kodakgeel, het was een wonder dat ik ze over het hoofd had gezien.

De bijen leken nog flink bezig in de late zomer. Ik had ze vaak aan het werk gezien. In de lente durfden we steeds niet te maaien. Ons veld stond vol bloeiende klaver: het hele tapijt zoemde en bewoog van de bijendrukte. Pas tegen de avond, als ze naar huis waren, waagden we ons pas met de grasmaaier eroverheen. Gelukkig bloeit klaver na het maaien weer snel.

Mijn potje bevatte zo’n beetje de laatste honing die uit de raten werd geslingerd voor de winter zou komen. De bijendames zouden binnenkort hun mannen het huis uit gooien om niet te veel monden te hoeven voeden tijdens de winterkou en de imker had voor hen dan ook een deel van de honing in de raten laten zitten.

In mijn pot zat een stukje van de rest dus, uit mijn eigen tuin! Zonder het te weten had ik zelf aan dit potje meegewerkt door al die klaver voor ze te laten staan. Zelden was ik zo gelukkig.

Natuurlijk smaakte deze honing me beter dan welke honing dan ook. Ik goot het overal op, zelfs over een focaccia met pikante worst. Van die combinatie alleen al wordt u euforisch, kunt u nagaan hoe ik me voel.

Focaccia met honing, mozzarella & merguez

Voor het deeg:

14 gram (2 zakjes) instantgist

200 ml lauwwarm water

4 eetl. honing

8 eetl. extra vierge olijfolie

zeezout

500 g bloem

Voor de topping:

Een flinke scheut extra vergine olijfolie

500 g merguez

2 bollen mozzarella, grof geraspt

2 eetl. venkelzaad

Snuf chilivlokken, naar smaak

4 eetl. honing

Bereiding

Los de gist op in het water door het er even in te laten staan en roer na 5 minuten de honing, olijfolie en een snuf zout erdoor.

Giet de bloem op het aanrecht en maak een kuiltje in het midden. Giet het gistmengsel erin, maak cirkels met een hand met gespreide vingers vanuit het midden en pak er steeds wat bloem bij tot alle bloem is opgenomen. Kneed het deeg dan 10 minuten goed door.

Leg de bal in een kom, dek af met een doek en laat het deeg minimaal 1 uur op een warme plaats rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Kneed het deeg nu nogmaals, maar dan kort. Vet een bakplaat van 30 x 40 cm in met olijfolie en druk het deeg uit tot een groot plat brood van 1,5 cm dikte. Duw er met uw vingers holtes in, het moet er rustiek uitzien.

Bestrooi met de geraspte mozzarella. Verwijder het velletje van de worsten en verkruimel het worstvlees over het deeg. Bestrooi met het venkelzaad, eventueel nog wat chilivlokken en besprenkel het hele brood met olijfolie.

Bak 25 minuten in de oven, of tot het brood goudbruin is en mooi gaar. Trek er slierten honing over en dien op met een goeie kom sla erbij.

Opmaaktip

Spuit de volgende dag met de plantenspuit een beetje water op een restje focaccia voor het bakken. Dan wordt het brood niet droog als u het voor de tweede keer oppiept in een voorverwarmde oven.

Oproep

Op 7 november verschijnt het 1.000ste nummer van Volkskrant Magazine. Daarin maken we ruimte voor u! We kunnen uw enthousiasme gebruiken bij een van deze onderwerpen:

- Maak een foto van uw zaterdagochtendmoment met het magazine. Die foto’s willen we graag laten zien.

- Schrijf een column in de stijl van Eva Hoeke. Eva kiest een winnende column, die we publiceren met haar commentaar.

- Spreek u uit: welk moderne verschijnsel moet er wég? Met uw reacties maken wij een aflevering van onze slotrubriek ‘Laat het stoppen’.

Mail voor maandag 19 oktober uw reacties naar 1000@volkskrant.nl en zet in de onderwerpregel: foto, column of stop.

(Meerdere inzendingen in losse mails)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden