De chouxnut was een hit ergens net voor de jaren tien. Het is een mix van de soes (of eclair) en de donut, en u begrijpt: dat kon Yvette niet weerstaan.

Thuis etenweekendrecept

Yvette kookt het kerstdiner andersom: vandaag een recept voor het dessert, zalige chouxnuts

De chouxnut was een hit ergens net voor de jaren tien. Het is een mix van de soes (of eclair) en de donut, en u begrijpt: dat kon Yvette niet weerstaan.Beeld Oof Verschuren

Kookboekenmaker Yvette van Boven maakt een seizoensrecept en geeft suggesties om iets met de restjes te doen. Deze week: een gefrituurde soes.

Yvette van Boven

De feestpolonaise blijft vanaf deze week gewoon keihard doorhotsen: nog drie nummers van dit magazine en dan zijn we al bij Kerst aanbeland. Ineens besefte ik dat, en u nu waarschijnlijk ook.

Wij hielden al een voorproefje op de feestdagen thuis met de vriendengroep, een kookclubje met een naam die steeds verandert na het laatste gesprek dat aan de eettafel is gevoerd. Zo heette het ooit Geplette Kaviaar, maar nu heet ’t Het is Salade! – over de oorsprong van die benamingen laat ik maar even niks los.

We bereiden weinig tot niets voor en laten ons inspireren door de gesprekken op de app. Of door de ingrediënten die iedereen op de kookdag zelf meeneemt (ook een tip voor uw kerstdiner).

Er zijn wel voorkeuren hoor, zo heb ik samen met Volkskrant-collega Hiske Versprille een grote liefde voor de frituur. We overleggen dus wel van tevoren wat er deze keer in gaat.

De chouxnut was een hit ergens net voor de jaren tien – een mix van de soes (of eclair) en de donut. Tja... Daar ging ik al: een gefrituurde soes, dat moest wel zalig zijn.

We zochten recepten op en bedachten vullingen. Terwijl de mannen worst draaiden en vis uitbeenden, klopten Hiske en ik koelbloedig ons beslag. We overlegden over de maat van de soes en hoe lang hij moest bakken.

We verhitten de friteuse in de tuin, onder de parasol, zetten onze kaneelsuiker klaar en begonnen aan onze frituurproef.

De uitkomst was een krankzinnig lekker dessert dat iedereen aan tafel direct de mond snoerde en om die reden leek het me ook een fantastisch recept voor u.

We koken deze maand dus het diner andersom. Ik begin vandaag met het dessert, volgende week krijgt u van mij het hoofdgerecht. Houd alvast het woord ‘hybride’ in gedachten, want samen koken en toffe recepten kruisen levert gave resultaten op.

Chouxnuts met kaneelsuiker

Dit is ook een perfect Sinterklaas-toetje (maak de letter S) en ideaal voor Oudjaarsavond!

150 ml water
60 gram boter
1 eetl. fijne kristalsuiker
snuf zout
125 gram bloem
3 flinke eieren, losgeklopt

en ook

flinke hoeveelheid frituurolie, arachide bijvoorbeeld
een frituurpan of wok met thermometer, geen airfryer!

in een kommetje:

6 ruime eetl. fijne kristalsuiker
1 eetl. kaneel

vulling naar keuze

zoals slagroom

Breng het mengsel van water, boter, suiker en zout aan de kook in een steelpan.

Voeg de bloem in een keer toe en roer met een houten lepel tot het beslag loslaat van de zijkanten van de pan. Haal de pan van het vuur. Laat het onder af en toe roeren iets afkoelen. Klop dan met de mixer – of met een staande mixer en platte menghaak (paddle attachment in het Engels) – scheut voor scheut de eieren erdoor tot een glad, glanzend beslag, dat dik is maar niet vloeibaar. U heeft dus misschien niet alle eieren nodig. Het beslag is goed als het ‘afscheurt’ wanneer u de lepel optilt. Als u dit probeert ziet u meteen wat ik bedoel.

Knip stukjes bakpapier, iets groter dan de vormpjes die u van plan bent op te spuiten: vierkantjes of rechthoeken dus.

Schep het deeg in een spuitzak met een spuitmondje naar keuze, en spuit torentjes, of de letter S zoals hier, op de bakpapiertjes. Vraag iemand om ze even voor u vast te houden. Druk de puntjes beslag naar beneden met een natte vinger.

Verhit olie in een frituurpan of andere diepe, zware pan op middelhoog vuur tot 180 graden (controleer dit met een thermometer). Bak er ongeveer 1 tot 3 tegelijk. Het papiertje zal vrij snel loslaten, dat verwijdert u even met een tang of vork.

Bak ze best lang: ze moeten mooi goudbruin worden en oppoffen, de binnenkant moet ook gaar zijn. Keer ze en bak de andere kant.

Laat ze op een rooster afkoelen, prik een gat in de onderkant om de stoom te laten ontsnappen. Haal de soezen helemaal door de kaneelsuiker als ze nog warm zijn. Als ze zijn afgekoeld, vult u ze door datzelfde gat met een vulling naar keuze. Ik vulde ze hier met ongezoete slagroom.

Opmaaktip

Piep de soezen op in een voorverwarmde oven als ze zacht geworden zijn. Vul ze met lemoncurd vermengd met geklopte slagroom, chocolademousse, banketbakkersroom, slagroom met suiker en kaneel of speculaaskruiden: u verzint het wel.

Instagram: @yvettevanboven

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden