ColumnOnno Kleyn

Wijn uit Moldavië is niet langer dik en zoet, proeft Onno Kleyn

null Beeld

De geschiedenis van de republiek Moldavië is er een uit een Kuifje-album. Turken, Roemenen, Russen maakten er de dienst uit, en een tijdlang heette het Bessarabië, een naam die ik ooit in historische boeken voorbij zag komen en me geografisch behoorlijk op het verkeerde been zette. Armste staat van Europa, ingeklemd tussen andere, geen toegang tot de zee (nou ja, dat geldt voor Zwitserland ook), minste toeristen van alle landen.

Men maakt er wijn. In de Sovjettijd was dat vooral dikke zoete, maar die tijden zijn voorbij. Bij Timbrus in de wijnstreek Purcari zetten ze in op vernieuwing en in de high-tech kelders mag de Spaanse oenoloog Manuel Ortiz vertellen hoe dat moet. Getuige de wijn van vandaag doet hij dat vaardig. De viorica wordt van de gelijknamige druif gemaakt, een halve afstammeling van de Italiaanse aleatico, die naar muskaat ruikt. Hij danst en hij buitelt, zijn voorjaarsaroma wolkend als een jong meisje met haar eerste parfummetje op. Waar de Sovjetwijnen log en siropig overkwamen, schatert de viorica nu droog en fris onze keeltjes in. Nieuwe lente, nieuw geluid, nieuwe wijn uit nieuwe zakken.

Timbrus viorica 2019, Purcari Valley, Moldavië

Anderewijn.nl, € 9,75

Prijs/kwaliteit 8+

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden