WEEKENDRECEPTCannellini-chowder met andijvie
Wat doet Yvette met zo’n berg andijvie? In de soep natuurlijk
Kookboekenmaker Yvette van Boven maakt een seizoensrecept en geeft een tips om iets met de restjes te doen. Deze week: cannellini-chowder met andijvie.
Mijn Amsterdamse moestuintje had afgelopen zomer nog te lijden van mijn afwezigheid in de eerste helft van het jaar in Ierland, maar bij terugkomst begin september heb ik me direct ingespannen om er nog wat van te maken voor de herfst- en wintermaanden.
Ik plantte alvast uitjes en olifantenknoflook voor de lente en dekte ze af met een dikke laag stro tegen de vorst. Ik plantte broccoli en bloemkool en dekte ze af met een vogelnet. We wonen tussen de halsbandparkieten en duiven en die houden ook heel veel van kool. Ik wil best delen, maar zij nemen altijd de hele hand, dus dan is het feest bij mij snel afgelopen. Desalniettemin wisten de slakken en de rupsen (denk ik) mijn kolen ook goed te vinden en vraten meer dan de helft onder het vogelnet weg. Mijn bloemkooltjes kregen weinig kans, maar een deel van de broccoli zette tot mijn grote vreugde wel voorzichtig door.
Opvallend: iedereen, slak, vogel en rups, liet mijn andijvieplanten staan.
Goed om te weten. Andijvie is sowieso een dankbare plant. Snijdt u wat af dan groeit het nog een keer of wat terug, dus de plant gaat lekker lang mee. In een mini-moestuintje zoals het mijne is dat dus een groot voordeel. Andijvie kunt u als sla eten (zeker die kleinere jonge blaadjes!) en natuurlijk gestoofd of gebakken. Heel veelzijdig ook nog dus.
Enfin, het ging vriezen. Kool haalde zijn schouders op, vorst maakt hem niets uit. Traag ging hij door met groeien. Geschrokken zag ik dat de andijvie het daarentegen helemaal niet leuk vond en dus was ik genoodzaakt al mijn kroppen in een keer te oogsten.
Wat te doen met zo’n berg? In de soep ermee, het slinkt snel en het bittertje is perfect in combinatie met de zoetere, witte bonen. Zie mijn gerecht als ‘stamppot andijvie met een kuiltje jus’, maar dan min of meer vloeibaar. En – dat durf ik best te zeggen – véél lekkerder.
Cannellini-chowder met andijvie (of sla) en bruine boter
1 ui, gesnipperd
3 stengels bleekselderij, in minuscule blokjes
2 teentjes knoflook, fijngehakt
klontje boter
1 stronk of ca. 500 gram andijvie of little gemsla, gewassen en in repen
2 stronken witlof, in fijne repen
sap van 1 citroen
1 liter groente – of kippenbouillon
Circa 500 gram gekookte cannellini-bonen (ik mengde ze met Wieringerboontjes) bonen, liefst zelf gekookt, maar 2 blikken afgespoelde bonen kan ook
zeezout en versgemalen witte peper
garnering
10 gram dille (of bieslook), grof gehakt
70 gram roomboter, gesmolten tot het de kleur en geur van karamel heeft
1 boudin noir/ca. 200 gram bloedworst/rookworst in stukjes of schijfjes
of (voor de vega-versie)
50 gram hele amandelen, grof gehakt
Bereiding
Smelt de boter in een grote pan. Fruit de ui, bleekselderij en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg bijna alle andijvie en 2/3 deel van de witlof toe en smoor ze op niet al te hoog vuur tot ze halfgaar zijn. Knijp de citroen er boven uit en giet vervolgens de bouillon erbij. Breng aan de kook en draai dan het vuur laag. Voeg de helft van de bonen toe en laat de soep 10 minuten zacht sudderen. Gebruik een staafmixer om de soep heel kort te pulseren. Hij hoeft niet glad – maak er geen babyhapje van – dit is alleen om de bonen stuk te maken zodat de soep verdikt.
Roer dan de rest van de bonen erdoor. Breng de soep goed op smaak met wat zout en veel versgemalen peper.
Bak de schijfjes worst of de amandelen krokant in een drup gesmolten boter.
Schep de soep in vier kommen, garneer met de krokante worst of amandelen, een pluk achtergehouden rauwe andijvie en witlofreepjes vermengd met dille en besprenkel de kommen met een drup gesmolten boter.
Opmaaktips
Overgebleven soep kan natuurlijk altijd opgewarmd de volgende dag, heeft u nou echt weinig over bak het dan op in een koekenpan, maak een kuiltje in het midden en breek er een ei in. Eet als lunch met wat geraspte kaas erover.