COLUMNOnno Kleyn

Wat bij bier redelijk lukt, lukt niet bij wijn: de alcohol eruit halen zonder dat je veel in de gaten hebt

null Beeld

Op veler verzoek proeft Onno Kleyn twee alcoholvrije wijnen. Met lichte tegenzin, want wijn zonder alcohol ís geen wijn.

Onno Kleyn

Men vraagt en vraagt en vraagt. Waarom ik in januari geen alcoholvrije wijn besprak. Of ik dat dan alsnog wil doen. En vaker wellicht. Maar, lieve lezers, dit is een wijnrubriek en alcoholvrije wijn is frisdrank. Op basis van wijn, goed, maar niet smakend als zodanig, ook al zit het in een wijnfles. Wat bij bier redelijk lukt, lukt niet bij wijn: de alcohol eruit halen zonder dat je veel in de gaten hebt. Ik heb daarover eind 2019 een uitvoerig artikel geschreven. ‘De beste alcoholvrije wijn’ kiezen resulteert nog altijd in iets wat niks met wijn te maken heeft. Dan liever water.

Niettegenstaande dit alles dan toch hier in het zonnetje twee producten van de fantastische wijnmaker Ernst Loosen uit het Moezelgebied. Van alle wijn laat de Duitse zich nog het makkelijkst alcoholloos imiteren, aangezien hij soms minder alcohol bevat en behalve opwekkend zuur ook een zoetje bevat. Dat blijkt bij de SOBR riesling in de ‘stille’ en mousserende versies. De stille ruikt naar appeltaart en honing en smaakt fris, de bruis doet iets vergelijkbaars. Goed te doen allebei, zolang je het maar geen wijn noemt.

Dr. Loosen SOBR riesling 2019 alcoholvrij, € 8,50

Dr. Loosen SOBR riesling sparkling 2019 alcoholvrij, € 9,99

Degoudenton.nl

Prijs/kwaliteit n.v.t.

Dr. Loosen SOBR riesling Beeld
Dr. Loosen SOBR riesling

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden