Recept Nazomers tomatenpannetje

Waar een middagje instagrammen en een Ierse aannemer toe kunnen leiden: lekker hoor

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te maken. Deze week: het tomatenpannetje van Insta.

Nazomers tomatenpannetje Beeld Yvette van Boven

Tijdens de vakantie in ons Ierse huis wandelde ik op een loze middag door Instagram: wat is daar veel te zien. Van hoe vrienden hun vakantie doorbrengen, tot hondenfilmpjes en – in mijn geval – erg veel foto’s van eten. Ik kijk wat mensen eten in Amerika, of in het Midden-Oosten. Plaatjes of recepten die ik de moeite waard vind sla ik op. Inspiratie voor later.

Zo kwam ik langs een mooie foto van een smakelijk ovengerechtje met tomaten en geroosterde knoflook. Ik sloeg de foto op, maar vond geen link naar het recept. Ook in de reacties erop niet. Daar klaagde iedereen dat de maker niet alleen mooie foto’s moest plaatsten, maar ook de oorsprong van een recept erbij moest geven.

Enfin. Op dat moment klopte onze aannemer op de voordeur.

In zijn armen had hij tassen vol met groenten en kruiden uit zijn moestuin (Ieren komen zelden met lege handen langs). Ik keek verheugd in de zakjes en zag gelijk alle ingrediënten uit mijn opgeslagen foto. Dat kon geen toeval zijn: ’s avonds maakte ik het recept na van de foto: met Brians tomaten, zijn verse knoflook en zijn kruiden. Ik voegde de zuivel van de boer van hierachter aan de ovenschaal toe et voilà: ik had het op Instagram ontbrekende recept terug getoverd. Kan ik ’m nu zelf op Insta zetten, maar wel mét link naar het recept in dit magazine. Welkom terug, fijne vakantie gehad allemaal?

Beeld Yvette van Boven

Nazomers tomatenpannetje

Borrelhap of lunchgerechtje voor 4 personen

2-3 bollen knoflook, overlangs gehalveerd

5 eetl. olijfolie

400 gram tomaatjes, kleinere liefst, en veel soorten

125 ml room

250 gram (buffel-)ricotta

Flinke snuf chiliflakes

zeezout en versgemalen zwarte peper

1 handvol basilicumblaadjes

Toast voor erbij

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Leg de gehalveerde bollen knoflook in een ruime ovenschaal. Giet de olijfolie erbij en zet de schaal 20 minuten in de oven om de knoflook voor te poffen. Haal dan de schaal er dan even uit. Halveer alle tomaten en verdeel ze over de bodem, rond de knoflook. Giet de room ertussen. Maak met behulp van twee koffielepels bolletjes van de ricotta en duw die er ook tussen. Bestrooi alles met chiliflakes en wat zout en peper en schuif de boel nog 20 minuten in de oven.

Rooster tot de tomaten net gaar zijn, maar nog niet inzakken. Versier de schaal met basilicumblaadjes en dien op als borrel- of voorgerecht met veel brood erbij om mee te dippen.

Mocht er iets overblijven, bewaar het voor morgen.

Nazomer-tomaten-shakshuka Beeld Yvette van Bvoen

Opmaakrecept:

Nazomer-tomaten-shakshuka

Ontbijt/lunch voor 1 persoon

1 eetl. olijfolie

1 portie overgebleven tomatenpannetje van gisteren

1 handvol overgebleven (of vers geroerbakte!) spinazie, snijbiet, groene kool of zoiets groenigs

1 ei.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Smeer een ovenschaaltje in met olijfolie. Verdeel het overgebleven tomatenpannetje over de bodem en druk er wat spinazie of andere overgebleven groente tussen. Zet 10 minuten in de oven om goed warm te worden. Maak met de achterkant van een lepel een kuil in het midden en breek er een ei boven. Zet het pannetje terug de oven in en gaar het zo’n minuut of 7 of tot het wit is gestold en de dooier zo gaar als u zelf wenst. Eet met brood erbij.

Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden