De GidsVolkskeuken

Volkskeuken: wraps met zomerse wintergroente

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: groentewraps met pastinaakfrietjes. Hoofdgerecht voor drie personen.

Beeld Tallina van den Hoed

Zoals het pubers betaamt hebben die van mij altijd honger, maar zelden trek in iets ordentelijks. Ze willen altijd iets lékkers, en dat is dan altijd iets anders dan ik voorstel. ‘Alwéér stamppot? We hebben het drie weken geleden nog gegeten! Waarom moet het nu altijd zo wínters?’

Tja, omdat het winter is. Gelukkig kun je wintergroente ook zo pimpen dat ze zomers lijkt. Zoek op milieucentraal.nl naar milieuvriendelijke groenten. In plaats van de groenten die ik hieronder opsom, kun je ook 800 gram andere wintergroenten gebruiken.

Ingrediënten

2 venkelnollen

1 rode ui

1 winterpeen

1 rode puntpaprika

1 oranje puntpaprika

150 g spruitjes

100 g broccoli

olijfolie

grof zeezout

1 volle eetl. gerookt paprikapoeder

500 g pastinaak

zonnebloemolie

300 g vegakipstukjes of kipfiletblokjes

zout, peper

paprikapoeder

2 volle eetl. mayonaise

2 volle eetl. volle yoghurt

1 teen knoflook

2 takjes peterselie

6 grote wraps

Bereiding

Zet de heteluchtoven op 180 graden. Snijd de groenten: haal de stengels van de venkel, het hart eruit en snijd de rest van de venkel in stukjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Snijd de ui in halve ringen, de wortel in plakjes, de paprika in ringen en breek de broccoli in roosjes. (Of snijd andere wintergroenten in handzame stukjes.) Leg bakpapier op je braadslede, giet er een sliert olijfolie op, verdeel de groente erover en bestrooi met een theelepel zout en het paprikapoeder. Hussel de groente, zodat alles bedekt is met olie en paprikapoeder. Zet de braadslede 35 minuten in de oven: kijk halverwege of het niet te hard gaat.

Zet de airfryer op 200 graden en verwarm hem even voor. Schil de pastinaak, haal de stengelaanzet weg en snijd er frietjes van. Hussel de frietjes met wat zonnebloemolie en bak ze in de airfryer krokant. De tijd verschilt per apparaat, hou het dus in de gaten. Geen airfryer? Frituur dan in olie.

Strooi zout, peper en paprikapoeder op de stukjes (vega)kip. Bak ze in 5 tot 8 minuten in hete olie tot ze kleuren en gaar zijn.

Maak het sausje: meng mayonaise, yoghurt, de geperste knoflook en de gehakte peterselie. Breng op smaak met gemalen peper.

Verhit de wraps in een pan of in de magnetron. Meng de (vega)kip met de geroosterde groente, verdeel het over de wraps. Schep er wat knoflooksaus bij. Vouw ze dicht: sla eerst de onderkant om en vouw ze daarna dicht. Serveer met de pastinaakfrietjes. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden