De GidsVolkskeuken

Volkskeuken: witte bonen uit Neeltjes kookboek

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: wittebonensalade met yoghurt en munt, lunch of voorgerecht voor 2 personen. 

Bonensalade met yoghurt en muntBeeld Sake Slootweg

Elke zomervakantie in de jaren negentig zeurden mijn zus en ik of we alsjeblieft naar Maarten in Zuid-Frankrijk gingen. Maarten, altijd vergezeld door herdershond Beer, had een gammele oude wijnburcht aan de rivier de Orb gekocht, de kamers vol gezet met doorgezakte spijlenbedjes en een hotelletje voor Nederlandse kennissen geopend.

Diners gingen vaak tot 3 uur ’s nachts door, in het riviertje werd na zonsondergang naakt gezwommen en Maarten roddelde voortdurend over gasten die net waren vertrokken.

Bij mij en alle andere kinderen stond Maarten in torenhoog aanzien. Niet alleen mochten we hem ‘dikke-ouwe-homo-omo’ noemen en bediende hij zich de hele dag door van creatieve scheldwoorden, maar onze ouders moesten ook net zo onverbiddelijk naar hem luisteren als wij. Dat dit mensen afschrikte vond Maarten prima; die kwamen dan fijn niet meer terug.

De keuken was in handen van beste vriendin Neeltje. Ze kookte zo lekker dat mensen speciaal opbelden om te vragen wanneer ze die zomer achter het fornuis zou staan. Meestal gekleed in een zwarte overgooier uit de intermarché speurde ze de omgeving af opzoek naar verse kruiden en druivenbladeren. Tijdens het koken prevelde ze met haar moederlijke en rokerige stem tegen de pannen alsof het haar eigen kinderen betrof. Ik was haar grootste fan en liep de hele dag in mijn plastic watersandaaltjes achter haar aan.

Maarten verkocht zijn burcht en overleed een paar jaar geleden. Elke zomer mis ik Maarten en die vakantie wel eventjes. Dan pak ik het kookboekje dat Neeltje ooit schreef erbij en lees over fruit in wijnbladeren en ham in witte wijnsaus. Ik krijg er altijd honger van. Vanavond maak ik eerst haar wittebonensalade met munt, fantaseer er tjirpende krekels bij en dan ga ik naakt zwemmen in de gracht.

Ingrediënten

400 g (na uitlekken) grote limabonen uit pot of blik

250 ml Griekse yoghurt

1 teentje knoflook, fijngehakt

20 g blaadjes van een flinke bos verse munt, fijngehakt (hak niet alles)

2 sneetjes zuurdesembrood

Handje zonnebloem- en pompoenpitten

Doe de bonen in een vergiet en spoel goed af onder de kraan. Laat uitlekken en meng dan in een grote kom met de yoghurt en de knoflook. Schep de munt erdoor en breng op smaak met zout en peper. Laat een halfuurtje staan. Rooster de sneetjes brood in de oven of in de broodrooster. Leg op elk bord een sneetje en schep de salade erop. Garneer met zonnebloempitten, pompoenpitten en blaadjes munt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden