De GidsVolkskeuken

Volkskeuken: flensjes gevuld met bietensalade

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: flensjes gevuld met bietensalade en ansjovis. Voor- of lunchgerecht voor 4 personen. 

Flensjes gevuld met bietensaladeBeeld Sake Slootweg

‘You speak French, right? Get in’, zegt ­Susan Herrmann Loomis. Betoverd door haar kookboeken ben ik afgereisd naar het Franse stadje Louviers. Het leest als het dorpje uit Belle en het Beest, vol vakwerkhuisjes met olijke bakkers en slagers die de hele dag bonjour roepen en blijkbaar allemaal geobsedeerd zijn door lekker eten. Ik mag een week komen helpen in Susans kookschool voor Amerikaanse ­parelkettingdames, maar word gelijk meegesleurd naar een partijtje van een plaatselijke burgemeester.

Hij woont in precies zo’n vakwerkhuis huis als uit ­Susans boek. So far, so good, denk ik en vol verwachting loop ik naar het buffet. Tussen stapels tupperwarebakken staan troosteloze pasta­salades en supermarkt­quiches. De grote blikvanger is een taart van flensjes met bliktonijn, nepkrab en kweekzalm.

De volgende ochtend ­gruwelen we er nog steeds van. ‘Géén idee wat ze erin zien’, bromt Susan. Op de markt stelt ze me snel voor aan de bakker, slager en aan groenteboer Babtiste. Gelukkig begint Babtiste direct over hoe fantastisch z’n asperges vandaag zijn.

Misschien is dat burgemeestersbuffet eigenlijk wel Franser dan alle ambachtelijke fantasieën van Susan en van mij, bedenk ik. De hartige flensen staan in zo’n beetje al mijn klassieke Franse kookboeken, maar ze krijgen tegenwoordig natuurlijk gewoon een makkelijke vulling. Niks geen gepriegel meer met geblancheerde spinazie of hollandaisesaus.

Laatst had ik bietensalade gemaakt. Er moest alleen nog wat bij. Toen dacht ik weer aan die taart en ik wist het: een flensje natuurlijk.

Was, schil en rasp de ongekookte bieten. Gebruik een ­juliennerasp of een fijne rasp. Doe bieten, ansjovis, sjalot en bijna alle bieslook in een kom. Kluts een dressing van de mosterd, citroensap, azijn en ongeveer 50 ml olijfolie. Meng door elkaar en breng op smaak met zout, peper, een theelepel suiker en citroensap.

Klop een glad beslagje van de bloem, een mespunt zout, de eieren en melk. Laat 15 minuten staan. Bak 5 tot 6 dunne flensjes in een met zonnebloemolie of boter ingevette koekenpan. 

Schep een flinke theelepel crème fraîche in het flensje, schep er wat bietensalade ­bovenop en vouw het flensje twee keer dubbel. Garneer met de overgebleven bieslook.

Ingrediënten

2 ongekookte, middelgrote bietjes

4 ansjovisfilets, fijngehakt

2 sjalotten in dunne halve ringen

10 g bieslook, fijngehakt

1 theel. mosterd

sap van ½ citroen

1 eetl. appelazijn

Flensjesbeslag

125 g bloem

2 eieren

300 ml melk

boter of zonnebloemolie

125 g crème fraîche

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden