null

Weekendrecept

Vier de lente met deze koolrabisalade van Yvette van Boven

Beeld Oof Verschuren

Kookboekenmaker Yvette van Boven maakt een seizoensrecept en geeft tips om iets met de restjes te doen. Deze week: salade met koolrabi.

Een feestelijke tijd. Binnen een week was de vloer van het bos bedekt met een tapijt van groen speenkruid dat hier en daar al begon te bloeien alsof er een hele zwerm elfen overheen was gevlogen met toverstof. De Engelse taal heeft daar zo’n magische uitdrukking voor: ‘fairy dust’.

Toen ik een jaar of 6 was, ging ik samen met mijn vader naar een kindertheatervoorstelling met feeën en een griezelige heks. De heks rende krijsend met haar bezemsteel tussen de stoelenrijen door. Ik vond haar zo huiveringwekkend dat ik de hele voorstelling achter de stoel voor mij op de grond heb doorgebracht. Hoe het verhaal verliep ben ik daardoor natuurlijk wel een beetje kwijt, maar het kwam erop neer dat op het einde de goede fee tevoorschijn kwam en wit poeder door de zaal strooide waardoor de heks tot mijn grote opluchting verschrompelde en er alleen nog maar een zwarte punthoed op het podium te zien was. Er kwam een geruststellend rookpluimpje uit.

De geur van die fairy dust kan ik nog zo terughalen, het staat in mijn herinnering gegrift. Het is de geur van blijdschap, van alles-komt-goed... en van talkpoeder, denk ik.

Nou, over deze toverkracht heb ik het: alsof díé fee door het bos was gevlogen en het hele dorre bos had omgezet in een groen, ontspruitend paradijs.

De daslook kwam op, uit boomtwijgen schoten piepvoorzichtige blaadjes, mijn zaailingen verrezen uit hun keurig door mij opgemaakte bed en er werd zelfs een nieuw buurmeisje geboren.

Iemand wil me misschien wat vertellen: het is namelijk lente! Heel voorzichtig plukte ik al een beetje uit de tuin. Een stukkie mierikswortel groef ik noest uit, zijn jonge donkergroene scheuten konden ook mooi de salade in. Evenals wat verse daslook, vogelmuur, duizendblad, zuring, veel crunchy koolrabi en radijs. Want ongeveer vanaf nu wordt alles weer groen op tafel! Ziet u wel: alles komt altijd weer goed.

Koolrabi-remouladesalade (mét garnalen)

maaltijdsla voor 2 / bijgerecht voor 4

2 koolrabi’s, geschild

een kneep sap van ½ citroen

1 kropje little gem, in dunne reepjes of 2 handenvol jonge spinazieblaadjes

1 bos radijsjes, in dunne schijfjes

1 handvol tuinkruiden en/of wildpluk naar keuze, alles grof gehakt: peterselie, bieslook, dille, dragon, daslook, vogelmuur, duizendblad, jonge zuring en/of paardebloemblad

voor de saus

100 gram mayonaise

100 gram dikke yoghurt

drup citroensap

2-3 eetl. (of naar smaak) fijngeraspte mierikswortel, vers of uit een potje

zeezout en versgemalen zwarte peper

voor erbij

drup olijfolie

12 grote garnalen met schil

Snijd de koolrabi bij voorkeur met een mandoline of groentespiraalsnijder heel dun in fijne repen. Met de rasp op een keukenmachine of blokschaaf zal het ook gaan, en natuurlijk ook met een goed scherp mes en wat geduld. Besprenkel de sla met wat citroensap en een snuf zout en laat 20 minuten in een vergiet in de gootsteen staan terwijl u de rest voorbereidt.

Roer de ingrediënten voor het sausje door elkaar en proef op pittigheid en zuur: pas aan naar uw smaak.

Wring het overtollig vocht uit de koolrabilucifers en schep de sla, radijsjes en tuinkruiden erdoor. Lepel de helft van de saus door de salade.

Verhit een drup olie in een wok of grote koekenpan en bak de garnalen vlug tot ze net roze zijn. Bestrooi direct met zout en peper en geef de rest van de mierikswortelsaus en de remouladesalade erbij.

Wij aten er nog gestoomde nieuwe aardappeltjes in de schil naast, maar brood kan ook.

Opmaaktips

Deze salade lijkt op selleriesalade en is net als die Hollandse remoulade ook de volgende dag lekker op een boterham.

Van de garnaalschillen kunt u bouillon trekken. Het is ook heerlijk om ze mee te laten trekken in een pannetje gesmolten roomboter. Zeef de boter na 30 minuten en breng hem op smaak met wat zeezout en cayenne. Smeer ’m na het stollen maar op een stokbroodje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden