Uit etenSukhothai Thanee

Van binnen en van buiten opgewarmd verlaten we Sukhothai Thanee in Amsterdam

Niets bestrijdt de winterdip zo vaardig als goed Thais eten. Bij Sukhothai Thanee in Amsterdam wordt het ook nog geserveerd in een zeer kalmerende zaak.

Beeld Els Zweerink

Sukhothai Thanee 

Noorderstraat 19a, Amsterdam

sukhothaithanee.nl

Cijfer 8-

Rustig, sfeervol Thais restaurant. Menu per tafel, bijv. op basis van twee personen een voorgerecht en dan twee (€ 29,50 p.p.) , drie (€ 37,50 p.p.) , of vier (€ 45 p.p.) hoofdgerechten om te delen. Soepen en desserts € 8.

Als het buiten koud is en miezert, de lente nog ver weg is en de winterdepressie zich dicht tegen u aandrukt, verdient het aanbeveling een reis naar de zon te maken, of op zijn minst een slinger aan de thermostaat te geven, ik vertel u niks nieuws. Toch is er – mocht u door vlieg- of stookschaamte bevangen zijn –  weinig dat het kille binnenklimaat en aanpalend humeur zo vakkundig naar boven bijstelt als warm eten: een dampende lekkerbek op een tochtige markt, een kop soep om je ijzige neuspunt boven te warmen. 

En het állerbest, oneerlijk genoeg, werken pittige, frisse, aromatische ingrediënten uit landen waar het juist helemaal nooit winter wordt. Smaken die u niet alleen verwarmen, maar ook met hun pit en frisheid verkwikken: pepers, galanga en tamarinde, of citroengras, limoenblad en koriander, of vissaus en knoflook. Het is algemeen bekend: de beste opwarmers en verkwikkende pit vindt u in de Thaise keuken.  

Wij hadden al minimaal een etmaal koude voeten en een winterjas die niet meer droog wilde worden, en stapten daarom Sukhothai Thanee binnen, een restaurant in Amsterdam dat onlangs de door het Thaise Singhabier gesponsorde prijs kreeg voor Beste Thai van Nederland. 

Som tam thai; authentiek traditioneel bereide papajasalade van groene papaja met een smaakbalans van zoet, zout en zuur en lekker pittig.Beeld Els Zweerink

De zaak wordt bestierd door een Nederlands-Thais echtpaar, dat vorig jaar de opstap maakte vanuit een streetfoodstalletje in de multiculturele food court World of Food in de Bijlmer. Eddy Meyer, een rijzige, kalme figuur met een filmsterwaardige bos grijs haar, was daar lang fractievoorzitter voor de VVD, nu neemt hij de bediening op zich. Zijn man Pongvit Pattanatrakulchai, die uit Sukhothai in het noorden van Thailand komt, staat in de keuken. 

De zaak is rustig en ruim opgezet, met tafels die meer dan anderhalf keer zo ver uit elkaar staan als gebruikelijk. Aan de muren grote prints van tempels, smaakvol geplaatste decoratieve objecten uit Chiang Mai en ook de verlichting en muziek hebben beslist een rustgevend effect, al gaat die halverwege de avond van lieflijk massagegetingel over in Laura Pausini. Alles is gedekt in chic, koel linnen en er zijn servetringen – weinig vind ik geruststellender dan dat. 

Menu’s worden in overleg met Meyer per tafel besteld. Wij kiezen voor een gezamenlijk voorgerecht en vervolgens uit de uitgebreide lijst curry’s, salades en roerbakgerechten drie verschillende hoofdschotels (€ 37,50 p.p.) en daarnaast nog soep (€ 8) en een dessert (€ 8). De wijnkaart is weinig geïnspireerd, maar onze Elzasser riesling van Boeckel met een tikkie restzoet (€ 30) houdt zich kranig staande bij al het pittigs dat volgt.

Keng luang kung kamkram; gele curry met kreeft en wildepeperblad.Beeld Els Zweerink

De Thaise souschef, een lieve dame met een stralende glimlach, brengt een amuse: een stukje sappige ananas met daarop een zoet-pittig slaatje van kip, palmsuiker, koriander en gebrande pinda’s. Het is bedoeld om ‘je wangwater alvast te laten lopen’, legt ze uit. Dat doet het. 

Als voorgerecht kozen we de ‘proeverij van alle starters’ (€ 1 supplement), vooral omdat we er van uitgingen dat we daadwerkelijk van alle vijf aangeboden voorgerechtjes een hapje te proeven zouden krijgen. Het zijn er drie: klassieke, fijngedraaide Thaise viskoekjes (tod man plaa), prachtig knapperige en romige garnalenkoekjes met verse kokos en mais, en een versgegrilld rundersateetje. Alles geserveerd met eigen dipsausjes, die overigens minder lekker zijn. Prima, maar we hebben toch een beetje het gevoel dat de eiercrêpe met garnalen en de gefrituurde taro met tamarinde ons door de neus zijn geboord. Meer duidelijkheid op de menukaart is hier geboden.

Zoals gebruikelijk worden de hoofdgerechten, meestal een soep, curry, salade of roerbakgerecht geserveerd met witte rijst, tegelijkertijd geserveerd. De karakteristiek pittig-zure, zeer opwekkende tom yam goon (€ 8) met plompe garnalen, galanga en veel peper is zeer geslaagd, net als de tom ka khai (€ 8, een wat mildere soep met kokosmelk, kip en paddestoelen). 

Som tam thai, de zeer eenvoudige papajasalade, is het gerecht waarin de smaak- en textuurbalans waar de Thaise keuken zo om bekendstaat misschien wel het best te proeven is: groene, onrijpe papaja is niet zoet, maar doet qua structuur en smaak meer denken aan iets als koolrabi dan aan tropisch fruit. De slierten worden met een grote vijzel gekneusd, zodat de pikante zoet-zure dressing van vissaus, palmsuiker, peper en limoen erin trekt zonder dat de knapperige structuur verloren gaat. Er zitten ook knapperig gebakken pinda’s, kouseband en gedroogde garnaaltjes in de salade. Heerlijk. 

Mixed starter; Tod man plaa; dagelijks vers bereide Thaise viskoekjes / Tod man kung; garnalenkoekjes uit zuid Thailand met mais en verse jonge cocos / Satay nua ruhra; saté van malse ribeye met pittige pindasaus.Beeld Els Zweerink

De gele curry met kreeft (€ 2 supplement) is gemaakt op basis van een pasta van rode peper, verse kurkuma en gember. De kreeft is een tikje droog, maar de zoetigheid ervan werkt goed in de comfortabele saus waarin ook het blad van de betelpeper is verwerkt. Het prachtig hartvormige, glanzende blad van deze klimplant doet gegaard enigszins aan stroeve spinazie denken.

De pad nua toon farang is een verrassend wokgerecht met beetgare groene asperges, zoete Thaise basilicum en zacht runderstoofvlees in plaats van de geijkte biefstuk. Met z’n bijna paddestoelig-hartige saus – we vermoeden oestersaus en ook wel iets van smaakversterker – doet het gerecht bijna Chinees aan. 

Het is allemaal op zichzelf, en ook bij elkaar, knettervers en erg lekker. 

Als dessert kiezen we de verse mango met in pandanblad gegaarde, lichtzoete kleefrijst met kokosmelk (€ 8). De rijst is erg smakelijk (en behoorlijk gezouten) en heeft de bijzondere jasmijnsmaak van de pandan meegekregen, de mango is goed rijp.

Vanbinnen en -buiten opgewarmd gaan we de kou weer in. Sukhothai Thanee is de ideale winterzonbestemming.

Beeld Els Zweerink

Zoet, zuur, zout, pittig

Vrijwel alle Thaise gerechten kenmerken zich door een plezierige balans tussen zoet (door kokosmelk of palmsuiker), hartig (door de vissaus of bijvoorbeeld gedroogde garnalen), zuur (in het zuiden limoen en in het noorden tamarinde) en pittig (pepers). Diezelfde balans wordt gezocht in de samenstelling van de maaltijd, die bestaat uit rijst met daaromheen allerlei andere gerechten die min of meer gelijktijdig worden geserveerd. Vaak minimaal een gehusselde (yam), gestampte (tam) of gehakte salade (larb en pla), een curry (keng), een soep (tom) en een geroerbakt gerecht (pad).

Thailand heeft z’n neus in de Himalaya, z’n tenen in het tropisch regenwoud en zit qua grootte tussen Italië en Frankrijk in: de Thaise keuken is dus zeer regionaal divers. Thaise gerechten beginnen echter vrijwel overal met een soort currypasta, die vrijwel altijd geheel uit verse in plaats van gedroogde kruiden en specerijen bestaat, en zich daarin onderscheidt van de Indiase curry en de Indonesische boemboe. Al zijn er ook daarin uitzonderingen, denk aan de ook hier populaire massaman-curry, die met z’n zware gedroogde specerijen bijna Indiaas aandoet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden