WeekendreceptBananen

Recepten om verpieterde bananen tot werelds dessert om te toveren

Gaan met die bananen, dacht kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven toen ze de bruingevlekte bananen in haar fruitschaal zag. 

Gebakken banaan.Beeld Yvette van Boven

Aangezien we ons in januari nog niet echt op verse nieuwe ingrediënten kunnen verheugen keek ik voor deze rubriek eens schuin naar onze fruitschaal. Daar lag een gigantische hoeveelheid bananen bijna te verpieteren. Wij eten thuis best veel bananen – het zijn zulke praktische tussendoortjes omdat ze goed vullen en in hun eigen verpakking wonen – maar om allerlei redenen waar ik u niet mee ga vermoeien was het verorberen ervan even gestaakt en begonnen ze van mooi diep geel nu bruine plekken te vertonen. Een teken dat ze gauw moesten worden verwerkt.

Bananen zijn officieel ’s werelds grootste kruiden, ja ik wist het ook niet, maar ik zocht het even voor u uit, echter, zo las ik verder, ze worden volgens de tuinbouwkundige definitie tot de groenten gerekend en volgens de culinaire definitie tot de vruchten. Ik haalde diep adem. Gelukkig: ik was niet gek: altijd al gedacht dat die dingen op de fruitschaal thuishoorden.

Beeld Yvette van Boven

Ze worden groen geplukt en vervolgens op boten en daarna in gigantische koelkamers steeds op de ideale temperatuur gehouden om precies de goede rijping te doorlopen voor ze exact de kleur hebben die de aankoper kiest (ja echt: daar zijn kleurnummers voor) om in de winkel te mogen liggen. Het is verbazingwekkend dat die dingen eigenlijk niet veel duurder zijn, ik keek nog eens goed naar de berg fruit op mijn schaal en nam me voor om in ieder geval voortaan altijd goed op het fairtradelogo te gaan letten, zodat de teler toch ook wat verdient aan dit spotgoedkope stuk fruit waar nog zo veel aan gesleuteld wordt voor het in mijn boodschappentas ligt.

Ik liet ze nu in elk geval niet verpieteren en ging er direct mee aan de slag. Nu nog een flauwe grap bedenken met de schillen.

Bananenijs.Beeld Yvette van Boven

Supermakkelijk bananenijs, zonder ijsmachine

Voor 4

4 bananen

en dan

1 eetl. cacao

of

1 handvol blauwe bessen of ander rood fruit

en/of

75 g witte, melk- of pure chocolade, fijngehakt

50 g geroosterde pecannoten, grof gehakt

Snij de bananen in dikke schijven. Doe ze in een zakje of bakje dat in de vriezer past en laat ze opvriezen. Dat duurt zeker 4 uur, maar ik doe het gewoon even voordat ik naar bed ga, 1 nacht is perfect.

Draai ze de volgende dag tot bananenijs in de blender of keukenmachine. Stop de machine af en toe om de randen naar beneden te schuiven met een spatel. Draai er naar smaak bosbessen door, cacao of stukjes noten of chocolade. De karamelsaus van het andere recept is er ook lekker over.

Banaan met feta en karamel.Beeld Yvette van Boven

Gegrilde banaan met pikante soja-koffiekaramel en geklopte feta

Voor 4

4 bananen

Voor  de soja-koffiekaramelsaus

100 g bruine suiker

50 ml (ca. 3 eetl.) zoute sojasaus

50 ml espresso

kneep limoen- of citroensap

wat chilivlokken

Voor de geklopte feta

125 g feta

125 g yoghurt Griekse stijl

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Maak de saus. Verwarm de suiker met de soja en de koffie en roer tot de suiker is opgelost. Laat de saus op lager vuur iets inkoken en breng hem verder op smaak met een kneep zuur: limoen- of citroensap en een paar chilivlokken. Laat ze even meetrekken. Proef voorzichtig want karamel is heet.

Snij de bananen overlangs door, met schil en al. Leg ze op een bakplaat, schilkant onderop, en kwast de doorgesneden kant in met een lik saus.

Beeld Yvette van Boven

Schuif ze onder de gril en gril ze een minuut of 5-7 of tot ze mooi bruinen en garen.

Hak intussen de feta in een keukenmachine glad. Pulseer de yoghurt er fluks door. Draai niet te lang, dan wordt de yoghurt te dun.

Verdeel een lik fetaroom over vier borden. Til de bananen met jasje en al (u eet de banaan uit de schil!) erop en drup wat karamel erover, dien meteen op en wees gelukkig.

Beeld Yvette van Boven

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden