DE GIDSDe picknickmand van Yvette van Boven

Picknick met pit, geïnspireerd op Azië

null Beeld Oof Verschuren
Beeld Oof Verschuren

Mijn laatste hartige mand (volgende week een zoete!) is geïnspireerd op Azië. We pakten eetstokjes in en ons mooiste servies voor een supertoffe mand, die we aan een picknicktafel in de schaduw verorberden.

1.Borrelhap

Thaise pindadip met wontonchips

150 gram pindakaas

2 eetl. zoute sojasaus of tamari

2 eetl. bruine suiker of honing

1 theel. sambal oelek of tabasco

Rasp & sap van 1 limoen

2 tenen knoflook, fijngeraspt

1 vingerkootje gemberwortel, fijngeraspt

1-2 eetl. vissaus

1 pakje wontonvellen (200g), diagonaal doorgesneden

Scheutje zonnebloemolie

Maak de wontonchips.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius, bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en smeer royaal in met olie. Verdeel de deegdriehoeken in een enkele laag over de bakplaat. Bak ze in porties in 6-8 minuten knapperig en goudbruin, blijf er even bij, het gaat snel. Laat ze afkoelen voor u ze in een luchtdichte doos meeneemt naar de picknick.

Roer voor de saus alle ingrediënten door elkaar en roer er een glas water door. Het dikt vrij snel in dus voeg gerust meer water toe als dat nodig blijkt.

2.Koude soep

Koude kommerkokossoep

1 komkommer uit de koelkast, geraspt

1 blik (400ml) kokosmelk

1 rode chilipeper, zaadjes eruit als u niet van pittig houdt, grof gehakt

Sap en fijne rasp van 2 limoenen

1 eetl. zoute sojasaus

2 tenen knoflook, geraspt

Het hart van 4 serehstengels, grof gehakt

Meng alles (gebruik eerst de helft van het limoensap!) in de blender tot een gladde soep. Breng op smaak met meer of minder limoensap of eventueel extra sojasaus als het zouter moet. Voeg ijswater toe als u het te dik vindt. Zet in de koelkast tot het moment van vertrek.

3.Salade

Sobanoedelsla met mijn zoetzure sesamdressing

Dressing

50 ml rijstazijn

Sap van ½ limoen

2-3 eetl. witte miso

3 eetl. honing

1 teen knoflook, fijngeraspt

1 duimlengte gemberwortel, fijngeraspt

Snuf chiliflakes, naar smaak

3-4 ml zoute sojasaus of tamari

4 eetl. (liefst geroosterde) sesamolie

Salade

1 rode ui, in fijne ringen

1 stronk broccoli, in fijne roosjes

250 gram peultjes, in de lengte schuin gehalveerd

300 gram sobanoedels

1 komkommer in linten of repen

2 bossen koriander (30g), grof gehakt

200 gram babyspinazie

Klop de ingrediënten voor de dressing met elkaar. Laat de uiringen erin weken, zo worden ze minder scherp. Blancheer de broccoli en de peulen kort, schep ze uit de pan en kook de noedels volgens de verpakking in dezelfde pan gezouten water gaar. Spoel alles ijskoud af. Meng alle ingrediënten voor de salade met elkaar en giet de dressing er pas over voor u met de picknick de deur uitgaat.

4.Pie/hartige taart/gevuld brood:

Bao buns met mapo-aubergine

3 aubergines, in 1 cm dikke schijven

75 ml zonnebloemolie

Zeezout

8 bao buns, ontdooid (toko, diepvries)

Mapo-achtigesaus

3 eetl. olie

3 gedroogde chilipepers, of naar smaak

2 eetl. chilibonensaus (toban djan), (supermarkt: merk Lee Kum Kee)

2 tenen knoflook, fijngeraspt

2 eetl. fijngeraspte gember

2 theel. sojasaus

3 eetl. sesamolie

1 eetl. szechuanpeper, fijngemalen

2 theel. eetl. maïzena, opgelost in 2 eetlepels koud water

3 bosui, in ringen

1 bosje (15g) verse koriander, gehakt

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de aubergines erop in een enkele laag. Bestrijk ze met een lik zonnebloemolie en bestrooi licht met zout. Draai ze om en herhaal. Bak ze in 35-40 min. gaar en lichtbruin. Keer ze halverwege.

Verhit de olie in een wok op middelhoog vuur. Bak de pepers met de toban djan in 1 minuut geurig. Voeg knoflook en gember toe, bak even om en voeg dan sojasaus, sesamolie en szechuanpeper toe. Giet er een scheut (200-300ml) water bij, laat het 3 minuten inkoken. Roer de opgeloste maïzena erdoor en schud de pan zacht zodat de saus bindt. Voeg eventueel nog extra water toe. Laat afkoelen.

Stoom de broodjes volgens de verpakking. Haal de aubergineplakken een voor een door de saus. Verdeel ze over de opengevouwen broodjes. Bestrooi met bosuiringen en verse koriander. Pak ze individueel in.

5.Drankje

Matcha ginger beer

Roer per glas ½ theelepel matchapoeder (niet meteen de duurste!) met een paar eetlepels gemberbier uit 1 ijskoud flesje (300 ml) los. Giet er dan het hele flesje op uit. Als de ijscoman in de buurt is kunt u er ook een bol vanille of (zwart!) sesamijs in laten glijden. Dan heet het ineens een matcha-gingerbeer-float.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden