DE GIDSDe picknickmand van Yvette van Boven
Picknick met pit, geïnspireerd op Azië
Mijn laatste hartige mand (volgende week een zoete!) is geïnspireerd op Azië. We pakten eetstokjes in en ons mooiste servies voor een supertoffe mand, die we aan een picknicktafel in de schaduw verorberden.
1.Borrelhap
Thaise pindadip met wontonchips
150 gram pindakaas
2 eetl. zoute sojasaus of tamari
2 eetl. bruine suiker of honing
1 theel. sambal oelek of tabasco
Rasp & sap van 1 limoen
2 tenen knoflook, fijngeraspt
1 vingerkootje gemberwortel, fijngeraspt
1-2 eetl. vissaus
1 pakje wontonvellen (200g), diagonaal doorgesneden
Scheutje zonnebloemolie
Maak de wontonchips.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius, bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en smeer royaal in met olie. Verdeel de deegdriehoeken in een enkele laag over de bakplaat. Bak ze in porties in 6-8 minuten knapperig en goudbruin, blijf er even bij, het gaat snel. Laat ze afkoelen voor u ze in een luchtdichte doos meeneemt naar de picknick.
Roer voor de saus alle ingrediënten door elkaar en roer er een glas water door. Het dikt vrij snel in dus voeg gerust meer water toe als dat nodig blijkt.
2.Koude soep
Koude kommerkokossoep
1 komkommer uit de koelkast, geraspt
1 blik (400ml) kokosmelk
1 rode chilipeper, zaadjes eruit als u niet van pittig houdt, grof gehakt
Sap en fijne rasp van 2 limoenen
1 eetl. zoute sojasaus
2 tenen knoflook, geraspt
Het hart van 4 serehstengels, grof gehakt
Meng alles (gebruik eerst de helft van het limoensap!) in de blender tot een gladde soep. Breng op smaak met meer of minder limoensap of eventueel extra sojasaus als het zouter moet. Voeg ijswater toe als u het te dik vindt. Zet in de koelkast tot het moment van vertrek.
3.Salade
Sobanoedelsla met mijn zoetzure sesamdressing
Dressing
50 ml rijstazijn
Sap van ½ limoen
2-3 eetl. witte miso
3 eetl. honing
1 teen knoflook, fijngeraspt
1 duimlengte gemberwortel, fijngeraspt
Snuf chiliflakes, naar smaak
3-4 ml zoute sojasaus of tamari
4 eetl. (liefst geroosterde) sesamolie
Salade
1 rode ui, in fijne ringen
1 stronk broccoli, in fijne roosjes
250 gram peultjes, in de lengte schuin gehalveerd
300 gram sobanoedels
1 komkommer in linten of repen
2 bossen koriander (30g), grof gehakt
200 gram babyspinazie
Klop de ingrediënten voor de dressing met elkaar. Laat de uiringen erin weken, zo worden ze minder scherp. Blancheer de broccoli en de peulen kort, schep ze uit de pan en kook de noedels volgens de verpakking in dezelfde pan gezouten water gaar. Spoel alles ijskoud af. Meng alle ingrediënten voor de salade met elkaar en giet de dressing er pas over voor u met de picknick de deur uitgaat.
4.Pie/hartige taart/gevuld brood:
Bao buns met mapo-aubergine
3 aubergines, in 1 cm dikke schijven
75 ml zonnebloemolie
Zeezout
8 bao buns, ontdooid (toko, diepvries)
Mapo-achtigesaus
3 eetl. olie
3 gedroogde chilipepers, of naar smaak
2 eetl. chilibonensaus (toban djan), (supermarkt: merk Lee Kum Kee)
2 tenen knoflook, fijngeraspt
2 eetl. fijngeraspte gember
2 theel. sojasaus
3 eetl. sesamolie
1 eetl. szechuanpeper, fijngemalen
2 theel. eetl. maïzena, opgelost in 2 eetlepels koud water
3 bosui, in ringen
1 bosje (15g) verse koriander, gehakt
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de aubergines erop in een enkele laag. Bestrijk ze met een lik zonnebloemolie en bestrooi licht met zout. Draai ze om en herhaal. Bak ze in 35-40 min. gaar en lichtbruin. Keer ze halverwege.
Verhit de olie in een wok op middelhoog vuur. Bak de pepers met de toban djan in 1 minuut geurig. Voeg knoflook en gember toe, bak even om en voeg dan sojasaus, sesamolie en szechuanpeper toe. Giet er een scheut (200-300ml) water bij, laat het 3 minuten inkoken. Roer de opgeloste maïzena erdoor en schud de pan zacht zodat de saus bindt. Voeg eventueel nog extra water toe. Laat afkoelen.
Stoom de broodjes volgens de verpakking. Haal de aubergineplakken een voor een door de saus. Verdeel ze over de opengevouwen broodjes. Bestrooi met bosuiringen en verse koriander. Pak ze individueel in.
5.Drankje
Matcha ginger beer
Roer per glas ½ theelepel matchapoeder (niet meteen de duurste!) met een paar eetlepels gemberbier uit 1 ijskoud flesje (300 ml) los. Giet er dan het hele flesje op uit. Als de ijscoman in de buurt is kunt u er ook een bol vanille of (zwart!) sesamijs in laten glijden. Dan heet het ineens een matcha-gingerbeer-float.