ReceptenItaliaans

Picknick met de Italiaanse slag

Met Van Bovens tips en recepten voor een complete picknick zit je al gauw prinsheerlijk op een kleedje.

Beeld Oof Verschuren

We reizen door naar Italië, leg een kleed op de kade en doe net of u er bent. Zonnebril op, groepsnegroni’s voor iedereen: het wordt een heerlijke middag. Alle recepten zijn voor 4 personen, tenzij anders aangegeven.

1.Borrelhap

Artisjok-spinazie-ricottadip

Blancheer 300 gram spinazie. Knijp goed alle vocht eruit en doe samen met 200 gram artisjokharten (uit blik), 2 bosui, 3 eetlepels parmezaanse kaas en een snuf chiliflakes in de kom van de keukenmachine. Pulseer tot een grof mengsel, maar niet te glad. Meng er een bakje ricotta (250 gram) door. Breng alles op smaak met citroen, peper en zout. Geef er grissini/soepstengels bij om erin te dippen.

2. Koude soep

Koude pikante tomatensoep met watermeloen en mozzarella

Mik in de blender: 2 blikken gepelde pruimtomaten. 2 tenen knoflook, zo’n 500 gram watermeloenblokjes, 1 mozzarella in blokjes, snuf chilipepers, zout, 3 eetl. rode wijnazijn, wat verse oregano, scheutje witte wijn of water om het te verdunnen. Dien op met een scheut olijfolie erop.

3.Salade

Olijven-pastasalade met zachte knoflook-basilicumdressing

200 gram korte/kleine pasta

3 tenen knoflook

250 gram gele en rode kerstomaatjes, in kwarten

150 gram ontpitte taggiasche olijven

3 ansjovissen, fijngehakt

1 bos (20 g) verse basilicum, gehakt

4 eetl. rode wijnazijn, of naar smaak

ca. 70 ml lekkere olijfolie

zeezout en versgemalen zwarte peper

Kook de pasta in gezouten water net aan beetgaar, voeg de tenen knoflook ongepeld aan het kookwater toe. Giet af, spoel koud af en hou de knoflook apart.

Meng de pasta met de tomaten, de olijven, de helft van de basilicum en de ansjovis.

Pel de knoflook, maal met de rest van de basilicum en de ansjovis, azijn, zout en peper, in een vijzel tot pulp. Roer de olijfolie erdoor en schep de dressing door de salade.

4.Pie/hartige taart/gevuld brood

Calzone alla caponata

Caponata is een zoetzuur gerecht. Warm is het lekker bij de barbecue of koud als antipasto bij een koel glas wijn.

Deeg

Koop kant en klaar pizzadeeg op de rol, uit het koelvak (mijn Jumbo verkoopt vers deeg!). 

Maar bent u zoals ik, dan maakt u het deeg zelf. Het kan zelfs de avond van tevoren, dan laat u het rijzen in de koelkast. Haal het 30-45 min voor het bakken uit de koeling om op kamertemperatuur te komen.

Laat 7 gram gist in 300 ml lauwwarm water oplossen. Vermeng 1 theel. zout met 500 gram bloem. Maak een kuil in het midden en giet het water met de gistoplossing erbij terwijl u met gespreide vingers een garde nabootst om het te mengen.

Kneed zeker 10 minuten tot een soepel deeg, is het iets te nat dan stuift u er nog wat bloem over.

Laat de deegbal afgedekt in de kom, op een warme plaats, 1 uur rijzen. Dit kan ook in de koelkast zijn, de nacht van tevoren.

Laat het op kamertemperatuur komen, of ga meteen door: kneed het nogmaals kort. Verdeel het in net zoveel bollen deeg als het aantal calzones (ik bakte er 4) dat u bakken wilt en laat die nog 30 minuten rijzen.

caponata

50 ml olijfolie

1 grote aubergine, in blokjes

2 stengels bleekselderij, in fijne blokjes

1 kleine rode ui, fijngehakt

50 gram sultana’s

1 teen knoflook, fijngehakt

± ½ blik polpa, (= fijngehakte tomatenpulp, giet de rest bij de koude soep)

2-3 eetl. rodewijnazijn

zeezout & versgemalen zwarte peper

2 eetl. kappertjes, uitgelekt

1 bol mozzarella, in blokjes

Verhit de olijfolie in een grote braadpan. Voeg de aubergines, bleekselderij, ui, rozijnen en knoflook toe en bak alles al omscheppend om tot het zachter wordt. Blus af met tomatenpulp en azijn en draai dan het vuur zacht. Breng op smaak met peper en zout.

Laat 20 minuten sudderen, voeg als het te droog wordt een scheut water of wijn toe, roer dan de kappertjes erdoor. Proef of het zuur/zout genoeg is en pas aan.

Vet een bakplaat in. Rol het deeg uit tot pizza’s. Verdeel wat caponata erop en enkele blokjes mozzarella. Druk de randen goed dicht. Leg de deegpaketten op de bakplaat.

Besmeer ze met wat olijfolie en bak ze kort bruin; een minuut of 12 in een goed hete oven op 200 graden, maar liever op 220 graden.

5.Drankje

Groepsnegroni

Een minder alcoholische versie van het recept uit mijn boek Home Made Basics, mijn favoriete zomercocktail.

Meng 375 ml campari met 375 ml rode vermout in een fles. Giet op de picknick de glazen 1/3 vol. Vul verder af met 1 fles koude prosecco en ijsblokjes en eventueel een schijfje citroen of sinaasappel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden