Weekendrecept

Pastasalade is zowel geliefd als verguisd, maar zo gaat het niet meer mis

null Beeld Oof Verschuren
Beeld Oof Verschuren

Kookboekenmaker Yvette van Boven maakt een seizoensrecept en geeft suggesties om iets met de restjes te doen. Deze week: pastasalade.

Toen de wereld om mij heen gevaccineerd in polonaise de vrijheid vierde, besloot het virus toch nog even bij ons aan te kloppen. Of nee, het ging veel gemener, het klopte niet aan, het kroop stiekem onder de deur door, liftte mee op een broekzoom en besprong ons toen we even de andere kant op keken.

Nadat ik me anderhalf jaar lang als de voorzichtigste mens ter wereld had gedragen, leerde ik dat het venijn in een piepklein hoekje kan zitten. Even later lag ik koortsachtig scrollend op sociale media vanonder mijn dekbed toe te kijken hoe iedereen met de koelbox onder de arm flessen rosé opentrok op zonnige steigers, in een duinpan of aan de stoeprand.

De feestvierders zaten aan terrastafels, onder blije parasollen, bij de leukste restaurants: de wereld was open en mijn oogluiken vielen dicht.

Voor u bang bent dat dit stukje verdrietig wordt, nee dat allerminst, want één: ik behield mijn reuk- en smaakvermogen, en twéé: ik denk alleen maar in eten, óók als ik ziek ben. Noem het sneu, maar pluk er vooral ook de vruchten van.

Ik werd geobsedeerd door pastasalade. Geloof het of niet. Ik wilde gemak, gezond, zomer, iets wat lang meegaat in de koelkast en iets wat ik met één lepel naar binnen kon schuiven.

Vanuit bed bedacht ik waarom pastasalade zo geliefd is (zie regel hierboven) maar tegelijkertijd ook zo verguisd.

Het gaat mis als de salade te droog is, en dat gebeurt gauw want pasta blijft vocht opslurpen nadat het gekookt is. Dressing moet er dus op het laatst doorheen, zodat alles lekker sappig blijft. Het gaat ook mis als er te veel pasta is in verhouding tot de rest: het héét wel pastasalade, maar in feite moet het een salade zijn, mét pasta. Pas ook de maat van de pasta aan naar de maat van de ingrediënten. Kleine pasta dus, geen grote koude schelpen waar u op moet kauwen: dat is onaantrekkelijk. En, bedacht ik me, denk na over textuur: pasta is gekookt, de ingrediënten moeten ook een beetje dat gevoel hebben: geen grote stukken rauwe komkommer dus, het is geen rauwkostsla, maar kort voorgebakken courgette erdoor. Voelt u hem? Ik voelde ’m helemaal en maakte hem direct met mijn nieuw opgestelde pastasaladeregels. Opdat ook ik hem in een bakje kon meenemen naar die zonnige steiger, al is het voor nu dan nog even vanaf de rand van de sofa. Hij smaakt mij opperbest.

De wél lekkere pastasalade met knalgroene pestodressing

voor 4

200 gram orechiette of andere kleine korte pasta

1 ui, gesnipperd

2 tenen knoflook, gehakt

2 courgettes, in blokjes

3 eetl. olijfolie

400 gram snijbonen/sperziebonen, in stukjes van 1 cm

30 gram pijnboompitten, kort geroosterd in een hete koekenpan

125 gram groene olijven, zonder pit, gehalveerd

handvol verse spinazie, grofgehakt

dressing

3 ansjovis (vervang anders door meer mosterd)

1 eetl. mosterd

sap en fijne rasp van 1 citroen

flinke handvol (25g) basilicum

handvol (25g) spinazieblaadjes

30 gram pijnboompitten

100 ml lichte olijfolie

Kook de bonen in goed gezouten water beetgaar. Schep ze met een zeef uit het water. Spoel koud af, laat uitlekken. Kook nu de pasta in het bonenwater beetgaar, giet af en spoel ook koud af. Bewaar ze bij de bonen terwijl u verdergaat.

Bak de ui, knoflook en courgette in de olijfolie beetgaar. Echt niet te lang, de courgette mag nog een bite hebben. Laat afkoelen op een bord.

Maak de dressing in de blender door alles, behalve de olie, te pureren en de olie in een dunne straal erdoorheen te draaien tot een dikke groene saus ontstaat. Verdun hem met een drup water en proef of hij op smaak is: moet er meer zuur in (citroen), meer zout (ansjovis, mosterd, zout), of mist er nog wat romigheid (olijfolie)? Pas aan.

Schep alle ingrediënten voor de pasta door elkaar in een grote schaal. Schep vlak voor het opdienen de dressing erdoor. (Ja dat betekent ook dat u die in een apart bakje zult moeten meenemen naar die steiger). Serveer pastasalade áltijd op kamertemperatuur (laatste pastasaladeregel!).

Opmaakrecept:

De volgende dag moet de pastasalade wel even opnieuw ‘gedresst’ voor u hem opdient: u houdt dressing over van mijn recept, dus dat komt mooi uit.

Instagram: @yvettevanboven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden