ColumnOnno Kleyn

Over deze Hongaarse wijn waren ze eind jaren zestig al zeer te spreken

Wina Born schreef het  eind jaren zestig al: stierenbloed uit Eger, Hongarije is voortreffelijk. Onno Kleyn is ook zeer te spreken over de hedendaagse versie.

‘Eger, het knusse, goudgele barokstadje in Noord-Hongarije is beroemd om zijn ‘Stierenbloed’, de Égri Bikavér, een vurig dieprood flonkerende wijn, sappig en kruidig naar anjers en vanille geurend.’ Zo las ik in mijn jonge jaren in Het Volkomen Wijnboek van Wina Born. Toen prijkten er nog stierenkoppen op de etiketten, weet ik nog, want ik kocht zo’n fles. Over anjers herinner ik me niks. Later nog op bezoek geweest in Eger, maar ook dat is vast al twintig jaar geleden; er resten me slechts vage beelden van overvolle borden eten. En nu was er opeens weer die wijn op mijn proeftafel. De stierenkop was vervangen door de naam in bonte kleurtjes, de anjers door een kruidig, karnemelkig aroma met allemaal, zoals het in het wijnvak heet, ‘primair fruit’: fruitgeuren die nog geen teken van rijping tonen. ‘Cool climate wine’ meldt het etiket verder. Grappig, want hij bevat maar liefst 14,5 procent alcohol. Als een koel klimaat dát al oplevert. Maar goed, de wijn zit perfect in elkaar, paarsrood van tint, bakken fruit, sap, bittertje toe en nog biodynamisch ook! Proost, Wina.

Eger Akutyafáját Égri Bikavér 2018, St. Andrea

anfors-imperial.com € 11,25

Prijs/kwaliteit 8+

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden