De GidsWeekendrecept

Op een kletsnatte dag is dit tofugerechtje hartverwarmend

null Beeld Oof Verschuren
Beeld Oof Verschuren

Kookboekenmaker Yvette van Boven maakt een seizoensrecept en geeft een tips om iets met de restjes te doen. Deze week: tofu.

Het wilde die zondag niet licht worden. Het was toch echt midden op de dag, maar het leek wel of de gordijnen in de woonkamer nog gesloten waren. Hugh, mijn harige hond, en ik stonden voor het raam en keken naar buiten.

De bomen stonden haast horizontaal. Vogels hielden zich schuil vanwege de enorme regenval. Het was stikdonker. Af en toe waagde een fietser zich voorbij, de koplampen aan, regencapes druipend, beslagen brillen.

We stelden de wandeling nog even uit.

Na een poos werd de nood Hughie te hoog, dus pakte ik mezelf maar goed in: regenlaarzen, flinke jas, sjaal, pet: check. We gingen er maar voor, een beetje beweging zou ons goed doen.

De wind had alle bladeren van die paar bomen in onze polder geblazen, dus schuilen was geen optie. Een heerlijk gevoel van bevrijding maakte zich van mij meester: d’r is toch niets meer aan te doen en regen is maar water.

Hetzelfde gebeurde met de hond, even was hij blij dat we erop uit gingen, kwispelend riempje om, enthousiast naar de voordeur en dan de deceptie als die zich opent. Maar goed eenmaal nat is alleen maar nat. We maakten dus een vrolijke, lange wandeling langs de Waterlandse rietbedden en liepen terug over de dijk, wind tegen.

Thuisgekomen, wrong ik mijn pet, sjaal en jas uit. Mijn doorweekte laarzen zette ik bij de verwarming. Ik besloot met het eten precies hetzelfde te doen.

U schreef me dat u tofu een lastig ingrediënt vindt. Eens; het smaakt eigenlijk naar niks, maar door het uit te wringen kunt u er wel smaak in krijgen.

Tofu ligt in een bakje water, dat water moet er natuurlijk uit. Wringen dus, net als u dat doet met natte kleding. De droge spons neemt daarna elke smaak op waar u het vervolgens in legt. In mijn geval een pikant sausje, want ik had het koud gekregen. Door tofu daarna te verbrokkelen en hard te bakken krijgt het van die lekkere krokante randjes, waar ik geen genoeg van krijg.

Ik bond mijn natte haar op, maakte een flinke kom pikante noedels met gebakken tofu en Hugh en ik krulden onszelf op in een hoek van de bank voor een goeie film. Het was de perfecte herfstdag.

Noedels met gebakken tofukruim

Hoofdgerecht voor 4

500 gram stevige tofu, (die wordt bij elke supermarkt verkocht) in plakken van 1 cm

sausje

1 chilipeper, in dunne ringen

6 eetl. zoute sojasaus

4 eetl. mirin, zoete witte wijn of honing

3-4 eetl. srirachasaus (pittige thaise chilisaus)

4 eetl. rijstazijn

2 eetl. geroosterde sesamolie

2 vingerkootjes verse gember, fijngeraspt

3 eetl. zonnebloemolie

400 gram noedels, naar eigen smaak, bereid volgens de verpakking

1 komkommer, in dunne repen

4 minipaksoi of ½ grote in reepjes

1 bos (4-5 st) bosui, in ringen

Leg de plakjes tofu in een enkele laag op een met keukenpapier beklede snijplank en dek af met nog een paar vellen keukenpapier. Leg er een andere plank en paar blikken bonen of iets anders zwaars uit de provisiekast op. Laat zeker 15 minuten staan.

Roer intussen een sausje van de ingrediënten uit het lijstje.

Verbrokkel de tofu boven een wijde schaal en overgiet met de helft van de saus. Laat opnieuw even staan zodat de tofu alles kan opnemen.

Verhit de zonnebloemolie in een grote, zware koekenpan, op middelhoog vuur. Bak de tofu in een enkele laag krokant door zo min mogelijk te roeren. Keer ze pas om als één kant bruin is, dit duurt in totaal 7-10 minuten. Schep de tofu uit de pan op een bord, giet een half glas (noedelkook-)water in de pan, breng aan de kook en schep de groente er roerbakkend door. Schep de noedels erdoor, overgiet met de rest van de saus en schep de noedels in vier warme kommen. Bestrooi met de gebakken tofu en een goede handvol bosui.

Instagram: @yvettevanboven

Opmaaktip

Heul lekker om overgebleven tofu de volgende dag over een omelet te strooien, misschien nog een drup sriracha erover en wat bosui. (en rauwe groentereepjes, wat nog in de koelkast ligt, weetuwel)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden