Weekendrecept

Ondanks het jachtseizoen eet Yvette vanavond vegetarisch

null Beeld Oof Verschuren
Beeld Oof Verschuren

Kookboekenmaker Yvette van Boven maakt een seizoensrecept en geeft suggesties om iets met de restjes te doen. Deze week: pannekoekjes van kikkererwten.

Slaapdronken stonden hond en ik in het plantsoen om godbetert 4 uur in de ochtend. De hond moest naar de wc en ik stond ernaast, jas aan over mijn T-shirt, blote benen snel in regenlaarzen gestoken. Naast ons keken twee konijnen toe hoe de hond door zijn hurken ging en een plas deed.

Ik bereidde me met tegenzin voor op een achtervolgingsscène en draaide de riem alvast een slag strakker om mijn hand. Gelukkig vroeg de hond me, met het haar nog voor zijn ogen, of we weer gauw terug naar bed mochten. Dat leek mij ook een topidee.

De dagen erna merkte ik toch iets aan hem. Alsof de molshopen verser waren, de toegangspoort naar het veldmuizenhol net was geveegd, alsof de eenden en meerkoeten parfum hadden opgedaan: de hond werd er wild van en dook iedereen achterna.

Hele stukken wandelde ik ineens in mijn eentje. Hond ergens achterlatend met zijn halve lijf in een tunnel, een of andere doorgang of een diepe voorgegraven zanderige kuil. Met pikzwart hoofd, wenkbrauwen en snorharen vol klontjes aarde haalde hij me na hard rennen steeds weer in om hijgend te vertellen dat-ie helaas weer niks gevangen had.

De meerkoeten die op de grote plas voorbijgleden gniffelden zachtjes. Woedend rende de hond achter ze aan om te laten zien wie er de baas was.

Yvette van Boven op Instagram: @yvettevanboven

Hij niet. De koeten stoven snel alle kanten op en doken lachend kopje-onder.

Een welgemanierde jachthond passeerde ons met parmantige tred. Hij hield zijn hoofd hoog op. In zijn bek een levenloze haas. ‘Hé man’, riep mijn hond, hij liep een stukje met hem op, ‘hé, hoe doe je dat?’ De jachthond liep zonder omkijken rechtdoor en gaf geen antwoord.

Teleurgesteld kwam mijn kleine dier weer naast me hobbelen, hij sprong de auto in en nestelde zich in zijn oude handdoek.

Thuisgekomen vertelde de buurvrouw over de verschrikkelijke expeditie die ze had gemaakt. Haar labrador had daarbij een kip verzwolgen, met huid en haar. Een buurvrouw verderop vervolgde met iets soortgelijks, alleen betrof het hier een konijn.

Ik aaide mijn mislukte jager over zijn bol en ging naar binnen, die avond aten we toch maar weer vegetarisch.

Roze kekerkoeken met geroosterde lentegroente en zoute yoghurt

Beslag voor 4 koeken

1 theel. chilipepervlokken

1½ theel. korianderzaad

½ theel. komijnzaad

125 gram kikkererwtenmeel

200 ml tomaten-groentensap (of water)

4 eieren, losgeklopt

scheutje olijfolie

zoute yoghurt

ca. 400 gram yoghurt, griekse stijl

3 eetl. citroensap

3 eetl. olijfolie

zeezout en versgemalen zwarte peper

voor erop

2 bossen radijzen, schoon

300 gram geschrapte worteltjes

2 venkelknollen in fijne schijven

2 theel. korianderzaad

drup olijfolie

zeezout en versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Spreid de groenten uit op een bakplaat. Druppel er olijfolie over, bestrooi met korianderzaad, zout en peper. Bak ze in de hete oven in een minuut of 40 goudbruin. Keer ze halverwege.

Rooster de chilipeper, koriander- en komijnzaadjes in een droge koekenpan 3 minuten op middelhoog vuur tot ze geuren. Maal ze in een vijzel fijn en giet het poeder met het kikkererwtenmeel, zout, peper, eieren en het groentensap in een blender. Draai het tot een glad beslag. Laat het een half uurtje staan (kan ook een dag van tevoren gemaakt worden, bewaar in de koelkast).

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een zware koekenpan op middelhoog vuur. Giet een pollepel beslag in de pan en draai hem direct rond. Laat de pannekoek een minuut of 4 garen en keer hem – met behulp van een met olie ingevette deksel – om om op de andere kant nog een minuut of twee te bakken. Ga zo door tot het beslag op is en houd de gebakken pannekoeken warm op een bord onder een deksel.

Roer alle ingrediënten voor de yoghurt door elkaar, breng goed op smaak met zout en peper.

Serveer elke pannekoek met een lik zoute yoghurt erop en bestrooid met geroosterde lentegroentes. Geef er sla bij.

Opmaaktip

De pannekoeken kunnen afgedekt in de koelkast worden bewaard tot de volgende dag. Even opnieuw oppiepen in een hete pan, lekker in puntjes bij de borrel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden