columnonno kleyn

Om op terug te vallen: wijn voor alle gelegenheden

null Beeld

Moet er rood, wit of rosé bij het eten. Onno Kleyn zou liefst niet al te moeilijk doen.

‘Wijn-spijs’, het is een woordcombinatie waar we dertig jaar geleden niet van gehoord hadden. Nadenken over welke wijn je bij je eten drinkt is mondiaal een betrekkelijk vers verschijnsel en wij Nederlanders zijn er wellicht wat in doorgeschoten. In de wijnproducerende landen bestaat een tanige traditie van niet moeilijk doen. Daar was wijn op doordeweekse dagen onderdeel van de maaltijd; je dronk wat er was. Met dien verstande dát er ook altijd wat was: je huiswijn, vaak uit vaten, grote mandflessen en later jerrycans. Eén kleur vaak, één smaak, one size fits all.

Soms verlang ik naar die toestand, die houding. De geïdealiseerde zalige onschuld. Maar ik weet ook best dat ruig rood niet lekker is bij een visje en dat de lasagne beter verdient dan een schrale witte.

Goed, allemaal inleiding op een pico bello wijn uit Argentinië, op-terugvalrood voor alle gezindten en seizoenen. Niet heel licht, niet heel stevig, soepel door het midden met alles wat lekker rood nodig heeft. Fruitig met gezellig voorbijvarend pruimen- en frambozengeluk en een fraai gedoseerd likje houtrijping. Eersteklas huiswijn voor wie op kwaliteit gesteld is.

Trivento Malbec Reserve 2019, Mendoza, Argentinië

Albert Heijn, € 7,99

Prijs/kwaliteit 8,5

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden