De GidsWeekendrecept

Oliebollen anders: aan deze appelstroopbollen komt geen stinkfrituur te pas

Beeld Oof Verschuren

Kookboekenmaker Yvette van Boven maakt een seizoensrecept en geeft een tips om iets met de restjes te doen. Deze week: appelstroopbollen.

Bij ons thuis werden er nooit olie- of appelbollen gebakken. Mijn moeder, sowieso allergisch voor vet, kan niet tegen frituurlucht. We háálden ze dus in de feestelijke decembermaand en gelukkig heeft Nederland daar een geweldige uitvinding voor: de oliebollenkraam. Tegenwoordig staat die van ons al vanaf ongeveer augustus bij het pontveer naar het Centraal Station in Amsterdam, dus als u vindt dat ik wat voorbarig ben met een oudejaarssnack dan moet u maar denken: het kan altijd nog eerder.

Door mijn bezoeken aan het zuiden van het land de afgelopen tijd ben ik weer geheel in de ban van appelstroop geraakt. Opgevoed door Limburgse ouders in Ierland, groeiden wij hard op Ierse Marmite en geïmporteerde Limburgse appelstroop. Waarbij ik me de vergissingen in smaak van de twee intens zwarte, glanzende stropen op mijn geroosterde boterham nog zo voor de geest kan halen. Het eerste heel hartig het tweede heel zoet.

De intens diepe, rijke en interessante smaak van echte rinse appelstroop is lekker óp alles en ín alles, u was het misschien vergeten maar ik niet. (Marmite is trouwens ook zo tof: u zou het de miso van de jaren zeventig kunnen noemen, kunnen we ook eens iets mee doen als u het ergens kopen kunt.)

Enfin, toen ik over Oud en Nieuw nadacht, probeerde ik deze ultralichte gevulde cakejes eens uit, waarbij appelstroop onontbeerlijk is en die een heel erg decemberfeestgevoel oproepen bij het snoepen.

Hoeft u mooi die stinkfrituur niet te gebruiken, maar ruikt het huis juist lekker kruidig: naar appeltjes, kaneel, gember en nootmuskaat. Das toch veel beter, hè mam?

Gevulde appelstroopbollen met kaneelsuiker

Voor 10 stuks

Voor de vulling

200 gram roomkaas

50 gram boter

50 gram appelstroop

ca. 50 gram poedersuiker of naar smaak

Voor de cakes

200 gram bloem

1 theel. bakpoeder 

½ theel. baking soda

½ theel. zout

1 theel. kaneel

1 theel. gemberpoeder

½ theel. nootmuskaat

125 gram bruine basterdsuiker

100 gram boter, op kamertemperatuur

1 ei

75 gram appelstroop

voor de kaneelsuikerlaag

2 eetl. boter, gesmolten

½ theel. kaneel

50 gram (fijne) kristalsuiker

Klop een crème van de ingrediënten uit het lijstje voor de vulling. Ik deed dat in een kleine keukenmachine. Het hakmolentje van de staafmixer of de handmixer lenen zich er ook goed voor.

Schep de crème in een spuitzak, als u die heeft, maar gewoon in een kom kan ook, en bewaar die tot gebruik in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Meng de bloem met het bakpoeder, baking soda, zout en specerijen en zet opzij.

Klop de basterdsuiker met de roomboter heel romig en luchtig met de mixer. Klop het ei erdoor en daarna, als het ei helemaal is opgenomen, de appelstroop.

Spatel het bloemmengsel door het beslag en verdun met 3 eetlepels water, zodat het net iets smeuïger wordt.

Bekleed de bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat en maak met twee natgemaakte lepels of een kleine ijsbolschep kleine hoopjes van het beslag, iets uit elkaar. Misschien past niet alles in één keer op de plaat, dan bakt u ze in twee porties.

Bak de cakes ongeveer 14 minuten tot ze net gaar zijn. Laat ze op een rooster helemaal afkoelen.

Spuit op de platte kant van de ene helft van de cakes de vulling, u kunt het ook met een mes dik opsmeren. Druk een andere cakehelft op de andere kant.

Bestrijk met gesmolten boter. Meng de kaneel met de suiker en rol de gevulde cakes erdoor.

Opmaaktips

• Appelstroop geeft een geweldige diepe smaak aan stoofschotels. Wist u dat?

• Het is ook heel lekker om appelstroop door balsamicoazijn te roeren en dat over een salade met vijgen, noten en geitenkaas bijvoorbeeld te gieten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden