de gidsweekendrecept

Mossels met paddestoelen, noten, bier en room – een wonderlijke combinatie, maar het klopt

Connors mosselen met hazelnoot en herfstbier.Beeld Oof Verschuren

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te eten. 

Dit is voorlopig een van de laatste berichten vanuit Ierland, waar ik me ongeveer sinds het begin van de pandemie begeef. Geheel afgezonderd en dus nogal coronaproof op onze berg lezen we in de krant hoe iedereen elkaar in de drukke stad ontwijkt.

Sinds kort zijn de restaurants ook hier weer opengegaan. Een hele poos later dan in Nederland en heel voorzichtigjes, met twintigduizend regels.

Toen alles nog gesloten was, nodigden we daarom de restauranthouders maar bij ons thuis uit. Dat ging allemaal een beetje ongemakkelijk. De Ierse regels schreven bijvoorbeeld voor dat we niemand ín huis mochten ontvangen, dus was de ontvangst buiten op de veranda.

We zaten allemaal meters van elkaar af (de Ierse regel is TWEE meter afstand) te klappertanden, want het was de hele week stralend warm lenteweer geweest, maar net die avond stak er natuurlijk een fikse koude wind op.

Het vuurtje dat we hadden aangestoken om ons te warmen woei vervolgens vrolijk koffers rook in het gezicht van de visite, en natuurlijk nooit onze richting in.

Lang verhaal kort: uiteindelijk werd het natuurlijk toch gezellig, een beetje wijn helpt, warme thee ook en door de restauranthouders zelf meegenomen plaatselijk bier deed ook wonderen.

Nu was restaurant Connoly’s weer open en mochten we weer bij hén aanschuiven. Binnen zelfs, aan een eenzaam tafeltje in de coronavrije hoek. Chef Connor Dero zette me vervolgens een speciaal voor ons gemaakt gerechtje voor dat ik maar gelijk bombardeer tot hét septembergerecht van de eeuw.

Zo at ik mosselen nog nooit: met paddestoelen, noten, bier en room. Het klinkt misschien wonderlijk, maar als u het proeft, weet u direct dat het klopt: de zoete diepgeroosterde noten als tegenhanger van het bittere bier, gebakken paddestoelen die dezelfde bite en zelfs een gelijkwaardige smaak als mosselen blijken te hebben: het maakte me zo blij dat ik Connor om het recept vroeg. Samen maakten we de VolkskrantversieNu kunt u net zo blij worden als ik.

Connors mosselen

Voor- of hoofdgerecht voor 4

70 g hazelnoten

Klont boter

1 flinke ui, gesnipperd

1 prei, in fijne ringen

4 tenen knoflook, fijngehakt

6 portobello’s, in schijfjes

200 ml room

300 ml red ale, witbier of lekker herfstbier

Paar takjes salie, grof gehakt

2 kg mosselen

Verwarm de oven voor op 160 graden. Strooi de noten uit op een bakplaat en rooster ze in ongeveer 15 minuten mooi goudbruin. Hou ze goed in de gaten en schud de bakplaat regelmatig om verbranden te voorkomen. Laat afkoelen en hak ze dan grof.

Smelt de boter in een hapjespan en fruit de ui en prei op laag vuur tot ze mooi zacht zijn. Fruit de knoflook een minuut mee en voeg de helft van de paddestoelen aan de pan toe. Bak tot alles goudbruin wordt en giet dan de room en helft van het bier en de salie erbij. Laat de saus iets inkoken en indikken. Draai het vuur dan uit.

Breng in een ruime pan de rest van het bier aan de kook. Schep de mosselen erdoor en sluit het deksel. Kook de mosselen in een paar minuten tot alle schelpen openen en ze mooi gaar zijn. Schep ze halverwege de kooktijd een keer of wat om en sluit steeds het deksel.

Zeef de helft van het mosselvocht en roer dat door de ingekookte roomsaus. Bak de rest van de paddestoelen kort in wat roomboter in een koekenpan. Schep de mosselen door de bier-roomsaus in een grote schaal en bestrooi met de gebakken paddestoelen, gehakte noten en de rest van de salie. Lékker, hè?

Opmaaktips

Mosselen die over zijn áltijd uit hun schelpen halen en in een kommetje afgedekt in de koelkast bewaren. Die kunnen de volgende dag in de soep, op een pizza of door een salade.

Als er veel saus over is, kan dat de volgende dag met de paar overgebleven mosseltjes een perfect herfstsoepje worden. Lekker met wat extra room erdoor en gebakken repen spitskool.

Gezocht: duizend trouwe lezers

Op 7 november verschijnt het duizendste nummer van Volkskrant Magazine. In dat nummer willen we u centraal zetten, onze lezer, zonder wie die duizend nummers er nooit waren geweest. Wie bent u? Hoe woont u, en met wie? Wat víndt u, van ons en van de wereld? Voor een artikel zoeken we duizend lezers die hun antwoorden willen delen. Geprikkeld? Geef u op voor de Open Redactie, het panel voor Volkskrant-abonnees. Op 22 september ontvangt u dan de enquête in uw mail. We zijn benieuwd naar uw antwoorden!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden