De GidsWeekendrecept

Mijn moeders zomerse waterkerssalade

Beeld Yvette van Boven

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te eten. Deze week: een zomersalade en roergebakken waterkers.

Op de dag dat het eindelijk regende tijdens mijn lockdownverblijf in Ierland, besloot ik met de hond de hoge heuvel tegenover ons huis te beklimmen. De natuur veerde echt op van de bui en dan zijn de bergen zo mooi. Ieren die gebruikmaakten van gemeentewater was al gevraagd de tuin niet meer te sproeien omdat de reservoirs leeg begonnen te raken. Ik heb een eigen waterbron, maar was uit voorzorg ook maar zuiniger aan gaan doen; met een gieter had ik mijn bloem- en groentebedden elke avond van een spaarzaam laagje water voorzien.

Langzaam werd het gazon geler en geler.

De miezer druppelde dus vrolijk over mijn voorhoofd toen we de berg bestegen. Alles rook lekker. De bermen gingen fier rechtop staan, tussen de bramenstruiken stond bleekroze valeriaan, felroze vingerhoedskruid, gele en roze wilde geranium en moerasspirea in de knop. Binnenkort was het zomer en zou ze gaan bloeien met grote witte plumeaus die prachtig in een vaas staan, maar waar de hele bevolking hier limonadesiroop van maakt, net als wij van vlierbloesem.

Yvette in EnniskerryBeeld Yvette van Boven

Toen ik opgroeide gingen we in de zomer vaak picknicken in de bergen. In de buurt van een beek zette mijn moeder met haar vriendinnen tassen en manden neer, wij renden nog voor ze het laken hadden uitgespreid in onderbroek en hemd het water in. Voor de lunch plukten we waterkers, het groeide er immers volop: een teken dat het water brandschoon was en de zomer was begonnen.

Nu waren veel beken bijna opgedroogd. Ik gaf mezelf weinig kans om opnieuw waterkers te vinden. Maar ineens herkende ik die kleine, bolle, witte schermbloemen in een greppel naast de bergweg. Er sijpelde een kleine waterstroom in, bedekt door een dikke laag waterkers. Dolgelukkig plukte ik een handvol en besloot die avond de zomersalade te maken waarmee mijn moeder – nog steeds! – elke zomer inluidt.

Mariëttes zomersalade

maaltijdsalade voor 4

Mariettes waterkerssaladeBeeld Yvette van Boven

1 flinke bos (300 gram) waterkers, harde stelen verwijderd maar bewaar ze! (geen waterkers? Gebruik rucola of babyspinazie)

5 tomaten, in 8 partjes

2 avocado’s, in blokjes

ca. 300 gram vis naar smaak, uit blik of gerookt

800 gram (2 blikken) gare witte reuzenbonen, meer als u het opmaakgerecht maakt

dressing

stelen van de waterkers

1 teen knoflook

sap van ½-1 citroen

8 eetl. olijfolie

Meng alle ingrediënten voor de salade met elkaar.

Draai de stelen in de blender met de knoflook en het citroensap glad. Giet er al draaiende de olie bij en een paar druppen water tot er een dressing naar uw smaak ontstaat. Breng met zout en peper op smaak. Meng door de salade en serveer meteen.

Opmaakgerecht: Roergebakken waterkers met bonen en wortelpipian

bijgerecht voor 4, lunch voor 2

Waterkers met wortelpipianBeeld Yvette van Boven

wortelpipian

500 gram wortelen, geschrapt

1 rode ui, in partjes

2 tenen knoflook

2 eetl. olijfolie

In totaal 100 gram pompoenpitten, pinda’s en sesamzaad (of een combinatie als u niet alles in huis heeft)

1 theel. komijnzaad

2 theel. korianderzaad

1-2 chipotles in adobosaus (blikje), of 2 gedroogde chilipepers en een snuf gerookt paprikapoeder (hoeveelheid pepers naar smaak!)

3-4 eetl. rodewijnazijn

zeezout

en verder

1 bos (verwelkte, overgebleven) waterkers

200-300 gram (overgehouden) witte reuzenbonen

2 eetl. olijfolie

Verhit de oven naar 225 °C.

Spreid de wortels, parten ui en de hele tenen knoflook uit op een bakplaat. Druppel er olijfolie over en hussel zodat alles een laagje olie heeft. Rooster zo’n 18 minuten tot alles een geblakerd randje krijgt. Dit is essentieel voor de rokerige smaak van deze Mexicaanse mole.

Haal ze uit de oven en hou 1/3 van de wortels apart. Schuif de rest van de bakplaat de blender in.

Rooster in een droge koekenpan de noten, zaden en de specerijen tot ze door het poffen gaan springen. Voeg ze aan de beker van de blender toe. Voeg de pepers naar smaak toe, de azijn en een bodempje water. Draai langdurig tot een gladde pulp, voeg al draaiende meer water toe tot het de substantie heeft van een dunne hummus. Breng met zout en azijn verder op smaak.

Roerbak de waterkers kort met de bonen op hoog vuur in een wok in wat olijfolie.

Laat ze op een bord glijden, voeg de rest van de geroosterde wortels toe en schep er een lekkere lepel wortelpipian op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden