Thuis etenweekendrecept

Met deze worteltjestaart kan het weekend niet meer stuk

Kookboekenmaker Yvette van Boven maakt een seizoensrecept en geeft suggesties om iets met de restjes te doen. Deze week: worteltjestaart.

worteltjestaart Beeld Oof Verschuren
worteltjestaartBeeld Oof Verschuren

Het recreatiegebied waar we liepen is vrij groot. Er zijn bosachtige stukken en open velden. Meren waarin gezwommen kan worden. Al vinden alleen de honden en een enkele gezondheidsfreak dat nu nog leuk. We zagen er twee drijven toen we over het steigerpad kuierden. Wij de handjes op de rug, zij hun knuistjes tevreden over hun bolle buiken gevouwen, hun neus en tenen staken vrolijk in de lucht. Ze genoten ook van de zon en de windstille blauwe hemel.

Onze hond rende voor ons uit, mee achter zijn enorme, harige zwarte vriend aan. De vriend deed alles voor, de jonge hond kopieerde hem gelijk, waarna ze blikken van wederzijds begrip uitwisselden.

Ineens hield het zwarte voorbeeld stil. We stonden voor een klein bos. Hij trok een voorpoot op, spitste zijn staart en draaide zijn oren. Met een ruk schoot hij huilend de struiken in.

Mijn vriendin keek me angstig aan: de jager was gewekt. Hij schoot pijlsnel van links naar rechts, zijn jonge leerling erachteraan. ‘Splitsen!’, riep de zwarte jager. Onmiddellijk draaide onze hond zich om en rende in tegengestelde richting om de bossage heen.

Wij hielden onze adem in. Er schoten konijnen van links naar rechts. De jager huilde op hoge toon, het was angstaanjagend.

Na vergeefse pogingen de honden eruit te halen, besloten we door te lopen. Dat hielp. Na een poos volgden ze hijgend. Niets gevangen. Goddank.

De volgende dag liep ik met mijn viervoeter door het stadspark achter ons huis. Op de heuvel graasden vijf konijnen in het zonnetje. Ik zette me schrap, maar mijn hond bleef naast me lopen. ‘Moet je daar niet achteraan?’, vroeg ik, ‘dat vond je gisteren toch zo cool?’ ‘Neu’, mompelde hij, ‘ik blijf lekker bij jou, niemand ziet me hier toch?’

Een jager van niks, ik zei het al eerder.

Worteltjestaart met wortelchimichurri

ca. 315 gram of 7 velletjes roomboterbladerdeeg, zonder beschermfolie

1 bos wortels met vers groen eraan (ca. 1kg totaalgewicht), geschrapt

2 eetl. olijfolie

1 theel. karwijzaad

75 gram feta

4 eieren

120 ml room

zeezout en versgemalen zwarte peper

voor de wortelchimichurri (= het opmaakgerecht)

50 gram groene toppen van de wortels

10 gram dragonblaadjes

1 teen knoflook, fijngeraspt

1½ eetl. kappertjes, fijngehakt

1 rood pepertje, fijngehakt

2 eetl. rodewijnazijn

120 ml olijfolie

en verder

150 gram zure room of dikke yoghurt, Griekse stijl

Optioneel

1 extra wortel, in dunne linten (gebruik de dunschiller)

Vet een lage taartvorm van ∅22-24cm goed in.

Stapel de bladerdeegplakjes op en rol ze op een licht bebloemd aanrecht uit tot een lap die in de vorm past. Druk hem erin en snij de randen netjes bij. Prik de bodem overal in met een vork. Zet de vorm 30 minuten in de koelkast om ijskoud te worden. Zo blijft hij tijdens het bakken beter in model. Verwarm de oven voor op 200°C.

Bak de taart 20-25 minuten blind voor (= een extra vel bakpapier in de vorm gedrukt gevuld met een nepvulling zoals ongekookte rijst of gedroogde bonen), verwijder dan de blindbakvulling en bak de bodem nog 10 minuten opdat de bodem ook gaart en bruint. Dek zonodig de randen af met aluminiumfolie. Zet opzij.

Snijd het groen van de wortels af, was het en slinger het droog in de slacentrifuge. Zet opzij.

Spreid de wortels met het karwijzaad, peper en zout op een bakplaat uit, druppel er olijfolie over en bak ze bij de bodem in de oven in 45 min. (afhankelijk van de dikte) tot ze gaar zijn.

Draai ze met het karwijzaad glad in de keukenmachine. Giet de room erbij, de verkruimelde feta en voeg de eieren toe, draai alles glad. Giet in de voorgebakken vorm. Bak ca. 30 minuten tot de vulling gestold is. Laat afkoelen.

Draai voor de wortelchimichurri het wortelgroen met de rest van de ingrediënten in een hakmolen fijn, giet de olie er op het laatst bij, tot een dikke, nog net vloeibare saus ontstaat. Breng met zout op smaak. Smeer een dikke lik room of yoghurt uit over de taart, besprenkel met de chimichurri en garneer eventueel nog met rauwe wortellinten.

Instagram: @yvettevanboven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden