thuis etenweekendrecept

Met deze bloesemgebakjes blauweregent het vrolijk op uw dessertbord

Kookboekenmaker Yvette van Boven maakt een seizoensrecept en geeft suggesties om iets met de restjes te doen. Deze week: bloesemgebakjes.

null Beeld Oof Verschuren
Beeld Oof Verschuren

Ik hou helemaal niet van klagen over het weer. Meestal, als je gewoon adequaat gekleed naar buiten stapt, valt het honderd procent mee. Een bui is maar een bui, die gaat ook voorbij en regen is alleen maar nat, je droogt ook weer op.

Maar nu ga ik tóch van leer trekken. Want ho even mensen: in de maand mei vielen geen buitjes, maar complete moessons. Mijn fatsoenlijke wandeluitrusting was daar gewoon niet op bedacht. Tot op het hemd drijf. Terwijl ik mijn jas dicht had. Zo oneerlijk. Dat was stom, maar niet het ergste. Nee, erger is dat de bloeiers in mijn tuin geen zuidwester of plu dragen.

Kijk, het hele jaar verheug ik me op de lente: dat de clematis en de blauweregen in innige verstrengeling van onze schutting af knallen met hun overdadige bontjas van paars en roze. Dat we glaasjes koele wijn drinken onder de geurige kamperfoelie die naast de tuintafel groeit.

Mijn benen omhoog, met mijn wijsvinger roerend in een rinkelend glas vol ijsblokjes, mijmerend over de aankomende zomer terwijl ik naar de vlinders kijk die op de ontelbare bloemen op mijn noest volgezette borders neerdalen. Dat, dáár verheug ik me elk nieuw jaar enorm op.

Nou weet ik niet hoe het er bij u aan toeging, maar dat is bij mij dit jaar allemaal niet gebeurd. IJsheiligen? Toen ze zogenaamd allang vertrokken waren, hagelden ze mijn pioenen en geums aan puin. Bijna in tranen stond ik achter mijn keukenraam toe te zien hoe de blauweregen, die wel braaf was komen opdagen, door een moesson in no-time tot een treurig verpieterde klimplant werd omgetoverd. Alle geknakte bloemen zette ik binnen maar in vaasjes.

Wat verder nog eetbaar was belandde op tafel. Mocht er nog blauweregen in uw tuin over zijn: de bloemen zijn eetbaar (alléén de bloemen overigens, niet de stelen, peulen of blad!), misschien ziet u de vlierbloesem ook verpieteren, of die geurige sering: aarzel niet, pluk ze en breng er room mee op smaak. Vul er schuimgebak mee en strooi ze er nog een keer overheen bij het opdienen.

Dan blauweregent het tenminste nog vrolijk op het dessertbord. We blijven positief.

Lavendelschuim met bloemenroom en vers fruit

voor 6 stuks

voor de bloemenroom

1 flinke handvol bloesem: verse blauweregenbloemen (alléén de bloemen, géén stelen, peulen of blad), verse seringbloesem, vlierbloesem, rozenblaadjes, meidoornbloemen, en/of kamperfoeliebloemen

250 ml slagroom

evt. schepje poedersuiker naar smaak

voor het lavendelschuim

2 eiwitten

drup citroensap/azijn

snuf zout

110 gram poedersuiker

1 theel. gedroogde lavendel, fijngemalen in de vijzel (gedroogde rozenblaadjes kan ook)

voor erop

zo’n 200 gram vers fruit naar keuze, een beetje op maat gesneden indien nodig

misschien wat bloesem ter versiering

Doe de bloesem in een kommetje en giet de slagroom erop. Zet minstens 6 uur, maar liever nog 1 nacht, afgedekt weg in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 100 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Klop de eiwitten in een brandschone kom. Voeg al kloppend de azijn en het zout toe.

Schep als het eiwit bijna stijf is scheut voor scheut de poedersuiker erbij, de volgende portie pas als het vorige helemaal is opgenomen. Klop door tot het mengsel stijf en glanzend is.

Spatel op het laatst de gemalen lavendel erdoor.

Maak met een opscheplepel hopen lavendelschuim op de bakplaat, beetje uit elkaar. Maak met de natgemaakte achterkant van een lepel een deuk in de bovenkant, daar kan straks de room in. Bak de pavlova’s een ruim uur. Draai de oven uit en laat ze zeker twee uur in de afkoelende oven drogen.

Zeef de room, gooi de bloemen weg. Klop het bijna stijf, breng op smaak met een schepje poedersuiker als u dat wilt (ik hou van zonder, het schuimgebak en het fruit zijn ook zoet).

Maak de schuimgebakjes af met een dot bloesemroom in het kuiltje en versierd met vers fruit naar keuze. Als u nog wat verse bloemen heeft kunnen die hier ook op. Dien ze dan meteen op.

Opmaakgerecht:

Schuimgebak altijd bewaren in een luchtdichte doos, anders wordt het gauw zacht. Een overgebleven gebakje kan verbrokkeld door geklopte (bloesem)room en met stukjes fruit of jam/compote worden geschept voor een Eton Mess voor twee.

Instagram: @yvettevanboven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden