De Gids Weekendrecept

Mazzel dat Yvettes tuin vol hazelaars staat; levert weer een fraaie taart op

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te eten.

Hazelnoot-chocotaart met peren. Beeld Yvette van Boven

Op mijn ontdekkingstocht door onze nieuwe Ierse tuin stuitte ik op een aantal hazelaars. Een paar ervan vond ik verkleed als struiken stiekem verstopt in de afscheiding van de fruittuin naar het grote achterveld, maar ook stonden er twee enorme hazelnootbomen naast de fruittuin in het veld, los. De hazelaars die als afscheiding dienden droegen kleine ronde hazelnoten. Ik vond ze per ongeluk toen we de immense doorgeschoten heg gingen terugsnoeien. De hazelaar groeit heel recht omhoog, de takken kunnen daarom goed worden gestript en hergebruikt als klimstokken voor de moestuin of als paaltjes voor een tuinafscheiding. De noten die ik vond waren echt een cadeautje. Ik verzamelde zomaar een mandje vol.

Lambertnoten. Beeld Yvette van Boven

De twee grote vrijstaande bomen hingen ook vol hazelnoten, maar dit waren geen kleine ronde, zoals ik ze kende, maar hele lange, grote noten, zo groot als een vingerkootje. Zoiets had ik nog nooit gezien. Ik zocht de naam op, ze blijken lambertnoten te heten. Nou, van die lambertnoten heb ik er dus heel veel. Ik pelde hun groene jasjes af en droogde ze een uur of twee in een heel lauwe oven op 70 graden.

We kraakten ze een middag lang en toen moesten ze op. Want hazelnoten zijn echt idioot lekker, maar worden snel ranzig omdat ze erg veel olie bevatten. Bewaar noten altijd goed droog en goed afgesloten. Verse noten schimmelen snel. Ongeroosterde noten bewaar je het best afgesloten in de koelkast en geroosterde noten zou ik gewoon gauw eten, die kunt u hoogstens een week of drie in een pot bewaren.

Hazelnoot-chocotaart met peren

Voor 1 taart

600 g of 4 peren, geschild

175 g boter op kamertemperatuur, plus extra

175 g lichte basterdsuiker

3 eieren

175 g zelfrijzend bakmeel

175 g hazelnootmeel of hazelnoten gemalen tot meel in de keukenmachine

Snuf zout

1 theel. bakpoeder

75 g pure chocola, in stukjes

Evt. 3 eetl. honing

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 20 centimeter doorsnede in en bekleed de bodem met op maat geknipt bakpapier.

Halveer 2 peren, snij ze in waaiers; laat ze bij de kop aan elkaar zitten. Snij de andere twee peren in kleine blokjes. Klop de boter met de suiker glad. Klop de eieren er een voor een door en spatel dan het bak- en hazelnootmeel, zout en het bakpoeder erdoor tot een egaal glad beslag. Spatel de perenblokjes en de gehakte chocolade erdoor, schep het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad.

Verdeel de perenwaaiers erop en schuif de cake in de oven. Bak hem ongeveer 60 minuten of tot een prikker er schoon uitkomt. Laat hem 10 minuten rusten en verwijder dan voorzichtig de vorm. Laat de cake op een rooster afkoelen. U kunt de taart nog afstrijken met warm gemaakte honing voor de mooiigheid.

Homemade hazelnootpasta kan ook op een stuk taart natuurlijk. Beeld Yvette van Boven

Hazelnootpasta

Voor 1 pot

125 g hazelnoten

25 g cacao

75 g poedersuiker

1 theel. vanille-extract

Snuf zout

4-6 eetl. (hazelnoot)olie

Maal de hazelnoten heel fijn in de keukenmachine. Dit duurt lang, trek er zeker 5 hele minuten voor uit. Voeg de rest van de ingrediënten toe en maal door tot het een dikke donkerbruine pasta is. Voeg eetlepel voor eetlepel de olie al draaiend toe. Pas op dat u er niet te veel bij giet, dan wordt de pasta te dun. Schraap de pasta steeds van de bodem en draai tot het egaal is.

Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden