De GidsWeekendrecept

Mag Yvette de afdeling Groen een goeie tip geven? Plant appelbomen in de buurt!

Beeld Oof Verschuren

Van zomaar wat appels uit de buurt bakt Yvette een taart. Wat voor appels? Tja, allerlei verschillende.

Toen we een paar jaar geleden verhuisden, verkende ik elke dag wandelend met de hond onze nieuwe buurt. Het is hier nogal schilderachtig: er is een groot park, een kanaal en doe je de voordeur open dan val je met je neus in een prachtig plantsoen vol bijzondere planten, bloemen en kruiden. Om de hoek, als je over het bruggetje gaat en langs het kanaal loopt, is daar een krijtmolen, een kinderboerderij en nog veel meer groen.

Ik ontdekte langs het water ook nog enorme appelbomen die tjokvol fruit hingen. Een stukje verder: nog meer. En daar nóg een, een andere soort, en ook nog een perenboom. Niet veel later belde een buurman aan, hij bleek voorman Groen bij Stadswerken in onze wijk te zijn en vertelde dat hij wat extra budget had om nog wat bomen aan te planten.

Hij dacht zelf aan meer fruitbomen, dan heeft de hele buurt er wat aan. Of ik wilde meedenken welke rassen ik zou willen eten straks. Na een paar weken zag ik hem graven: het hele talud naar het kanaal toe werd om de paar meter volgezet met appel- en perenboompjes. In de lente is er prachtige bloesem, en nu dus dagelijks fruit. Ik kreeg een doosje met allerlei appels aangereikt. Dank buurman.

Ik nam ze mee en bakte deze taart. Het is een handig taartje, want als u – net als ik – niet precies weet met welke rassen u te maken heeft is de mix van appels hier juist een groot voordeel.

Bij navraag bleek ik trouwens ster­appels, binderzoet en bramley’s (moesappels) te hebben gekregen.

En daarmee is deze pagina nu een oproep aan alle voormannen Groen van Nederland: plant fruitbomen in uw wijk, niets ter wereld brengt een grotere glimlach op het gezicht van uw medebuurtbewoners dan een zakje gratis fruit uit eigen straat.

Multiappelkruimeltaart

Deeg

175 gram roomboter, op kamertemperatuur, plus wat extra

200 gram bloem

50 gram poedersuiker

snuf zout

Vulling

zo’n 8 appels (liefst een mix van zurige en zoete en moesappels), geschild, in blokjes (schoon gewicht ca. 750 gram)

75 gram lichte basterdsuiker

de fijngeraspte schil en het sap van ½ citroen

1 theel. kaneel

1 theel. gemberpoeder

3 blaadjes laurier

snuf zout

60 gram roomboter

een halve pot bramenjam

Crumble

125 gram lichte basterdsuiker

100 gram roomboter, gesmolten

snuf zout

175 gram bloem

Vet een bakplaat van 25 x 33 cm in, bekleed met bakpapier en laat het aan weerszijden overhangen. Vet deze ook in.

Meng bloem, poedersuiker en zout. Klop met een mixer de boter romig en spatel het bloemmengsel erdoor. Druk het deeg op de bodem van de bakplaat uit en schuif hem in de koelkast om in 30 minuten tot 1 uur goed koud te worden.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bak de bodem 20-25 minuten, of tot ze lichtbruin is. Laat iets afkoelen, maar laat de oven aan.

Meng, terwijl de korst bakt, appelblokjes, suiker, citroenzest en -sap, kaneel, gemberpoeder, laurier en zout.

Smelt de boter in een hapjespan op middelhoog vuur. Schep het appelmengsel erdoor en giet er al roerende ongeveer 100 ml water bij. Breng op middelhoog vuur aan de kook. Draai dan het vuur lager en laat, onder af en toe roeren, alles sudderen tot de appels gaar zijn en het meeste vocht is verdampt, 15-20 minuten. Vis de laurierblaadjes eruit.

Maak de crumble. Klop de suiker, boter en zout kort in een beslagkom glad. Giet de bloem erbij en roer met een vork tot er kleine klontjes ontstaan.

Verdeel een dunne laag jam over de nog warme voorgebakken bodem. Verdeel het appelmengsel erover en bestrooi met het crumblemengsel.

Bak tot de crumble goudbruin is, 30-35 minuten. Laat helemaal afkoelen voordat u ’m aansnijdt.

Opmaaktip

Deze taart is, netjes afgedekt in de koelkast, goed te bewaren. Dan kan hij zo een week mee en hoeft u dus eigenlijk niets weg te gooien. 

Nog steeds appels over? Vorig jaar gaf ik het recept voor appelboter in dit magazine.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden