DE GIDSWeekenrecept

Maak eens iets anders dan thee met munt uit de tuin, zoals lamskoteletten met muntmayo

Beeld Yvette van Boven

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te eten.

Pasgeleden kreeg ik Het grote moestuinierboek, geschreven door Elbrich Fennema. Een leuk boek, want ik lees er dingen in die ik niet wist. Het is raak geschreven, met tuinierweetjes over eetbare tuinplanten voor iedereen die een beetje in zijn eigen (stads)tuin wil pielen met eetbaar groen, maar ook weer niet een koffer met tijd of de ambitie heeft om zelfvoorzienend te gaan landbouwen. Zo las ik een stuk over munt. Ik weet uit ervaring dat ik dat in een pot moet planten, want anders wandelt het de hele tuin door. Als u van muntthee houdt is dat juist goed, dan kunt u overvloedig plukken zonder dat het pijn doet in het kruidenperk. Maar anders zit u zo met een munt­invasie waar u u tegen zegt.

Fennema geeft de tip om, mocht u toch munt in de tuin ­willen hebben, maar zijn woekerdrang willen begrenzen, hem in een emmer zonder bodem te zetten en met emmer en al in te graven, omdat de wortelstokken, en nu ga ik haar woorden gebruiken: ‘Geprogrammeerd staan op ‘expansie naar opzij’. De kans dat ze naar beneden groeien is heel gering.’ Dit soort handigheden dus.

Ik heb veel munt in mijn tuin en besloot er iets anders mee te maken dan thee. Ik haalde lamsvlees bij mijn vrienden in de bergen die wél zelfvoorzienend leven en bereidde een heerlijk muntmaaltje, dromend over dát leven – ooit hè, eerst maar eens meer erover lezen. 

Het grote moestuinierboek, Elbrich Fennema, uitgeverij Atlas Contact

Lamskoteletten met munt en muntmayo

voor 4

Voor de mayonaise

(alles op kamertemperatuur!)

2 eierdooiers

2 theel. scherpe mosterd

1 teen knoflook, fijngeraspt

zeezout en versgemalen zwarte peper

sap van 1 citroen

200 ml zonnebloemolie

2 eetl. gehakte muntblaadjes, bewaar de stelen voor het opmaakrecept

Voor de koteletten

8 dubbele of 16 enkele lamskoteletten

4 eetl. scherpe mosterd

zo’n 8 eetl. gehakte muntblaadjes, bewaar de stelen voor het opmaakrecept

versgemalen zwarte peper

Maak eerst de mayonaise.

Klop de eierdooiers, mosterd, knoflook en munt in een kom. Klop langzaam, eerst écht druppelsgewijs, de olie erdoor met de mixer. Wanneer de mayo begint te verdikken, kan de olie in een dunne straal al kloppend worden toegevoegd. Breng op smaak met zout en peper (ik heb op YouTube een filmpje online gezet, voor wie hulp nodig heeft bij het mayo maken: klik hier ).

Verwarm de oven met bovenwarmte of grill erbij aan op 200 graden. Zet het rek iets boven het midden, maar niet vlak onder de grill.

Besmeer de koteletten met mosterd en bestrooi beide kanten met gehakte munt en zwarte peper. Leg ze op een bakplaat en schuif ze de oven in. Bak ze zo’n 8-10 minuten, afhankelijk van de dikte van het vlees en de garing die u blieft, keer ze halverwege de baktijd. Eet ze in de zon, met de mayo erbij, sla en stokbrood. Bewaar de botten voor het opmaakrecept.

Lamsbouillon met munt.Beeld Yvette van Boven

Lamsbouillon met munt en doppers

voor 4

de overgebleven lamsbotten

alle overgebleven stelen van de munt

2 uien, met de schil, gehalveerd

paar takjes tijm

paar laurierblaadjes

paar tenen knoflook, ongepeld

4-5 eetl. olijfolie

paar stelen bleekselderij, in drieën

1-2 preien (of overgebleven preigroen), grof gesneden en gewassen

1 wortel, geschrapt en in grove schijven

1 eetl. zwartepeperkorrels

zeezout en versgemalen zwarte peper

een handvol muntblaadjes, fijngehakt

zo’n 200 gram verse doperwten

Doe alles in een ruime soeppan. Giet er zeker 2 liter water bij. Breng de soep aan de kook. Draai het vuur laag en laat de bouillon zéker drie uur op zeer laag vuur tot ongeveer de helft inkoken. Schep tussendoor met een schuimspaan voorzichtig het schuim van de bouillon. Zeef de bouillon of giet hem door een vergiet waar u een schone theedoek in heeft gelegd.

Breng hem in een schone pan opnieuw aan de kook en breng hem op smaak met zout en peper. Voeg de doperwten toe en gaar ze in een paar minuten. Schep de soep in vier kommen en bestrooi met munt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden