Beter levenWeekendrecept
Maak dit weekend een lekker hete kip voor na het vogeltellen
Kookboekenmaker Yvette van Boven maakt een seizoensrecept en geeft suggesties om iets met de restjes te doen. Deze week: hete srirachakip.
De tuinvogeltelling werd aangekondigd. Na mijn verhaaltje van vorige week denkt u misschien dat ik een énorm ervaren vogelaar ben, maar daar is niets van waar.
Nu kan ik echt wel een ekster van een merel onderscheiden, een lijster, reiger, specht of duif aanwijzen, maar met de telling kreeg ik het toch wel warm.
Ik moest dertig minuten voor het raam zitten en daar ging het al mis, want welk raam? Het raam in de keuken kijkt uit op onze kleine, beschutte tuin. Het raam van de woonkamer erboven geeft meer vogelkans, want daar kan ik ook dakgoten zien en bovenkanten van schuttingen enzo. En bomen.
En moest de vogel nou stilzitten om geteld te mogen worden of mocht ik de overvliegende gevallen ook turven?
Toen na 15 minuten nog geen vogel in onze tuin te zien was geweest, besloot ik vanuit locatie twee verder te tellen. Meeuwen zag ik: maar welke soort? Dat vroeg de app waarmee ik de tuinvogels moest tellen namelijk heel precies. Tegen de tijd dat ik de pagina met meeuwensoorten én hun verschillen had gevonden waren de meeuwen alweer opgevlogen.
En waren dat vliegende zwaluwen? Nu al? Nee, staartmezen vermoedelijk, ik vond ze na een poosje zoeken in de vogelgids en zette onzeker twee streepjes neer. Mijn schoonmoeder kwam langs en zag ze ook (ha! bevestiging!). Ze is – zoals schijnbaar iedereen om mij heen – een enorme vogelkenner. Hoe komen al die mensen aan zo veel kennis? Buren, medewandelaars en goede vrienden: allemaal blijken ze over een encyclopedische vogelkunde te beschikken.
In meerdere kranten las ik zelfs dat vogelturen een opkomende liefhebberij aan het worden is. Dat maakt mij, met mijn nieuwe vogelkijker en dito hobby natuurlijk een überhipster.
Ik kom telkens bevroren van het vogelspotten terug van de wandeling met de hond. Dan is het tijd voor iets verwarmends dus, uiteraard mét vogel, want deze ken ik zeker.
Pikante srirarchakip
75 g Sriracha (hartige Thaise chilisaus) verkrijgbaar bij de meeste supermarkten of toko’s
60 ml olijfolie
4 tenen knoflook, geraspt
de geraspte schil en het sap van 2 limoenen, plus wat parten extra
1-2 eetl. honing, naar smaak
1 hele kip, ca. 1.2 kg
zeezout en versgemalen zwarte peper
500 g geschrapte worteltjes
500 g uien, gepeld en gehalveerd of grote in kwarten
1 bosje bosui
Verwarm de oven voor op 150 graden. Meng de srirachasaus met de olijfolie, de geraspte knoflook, limoenzest en -sap en breng op smaak met een beetje honing. Verdeel de worteltjes en uiparten in een braadslede of ovenschaal. Schep twee eetlepels saus door de groenten en meng goed. Leg de kip er tussen en bestrooi hem eerst helemaal met zout en peper, ook de binnenkant. Smeer hem dan in met iets meer dan de helft van de saus, houd wel wat over voor straks. Bind de poten netjes op. Schuif de hele schaal in het midden van de oven en rooster de kip lekker langzaam, zeker 2,5 uur of tot de kip goed gaar is. De poten moeten gemakkelijk los te trekken zijn en de sappen tussen poot en borst moeten zichtbaar helder zijn. Schep tijdens het braden voorzichtig de groente een keer of wat om voor een mooie gelijkmatige garing. Kwast de kip dan gelijk ook even met de achtergehouden marinade extra in. Is de kip gaar, til hem dan op een snijplank en laat hem 15 minuten rusten, zodat de sappen er niet direct uitlopen, maar zich kunnen terugtrekken in het vlees en het daardoor lekker sappig blijft. Snijd de vogel daarna in stukken. Leg de stukken kip op de geroosterde groente – die door deze langzame garing verbazingwekkend lekker knapperig blijft – op een voorverwarmde schaal en bestrooi alles met fijngesneden ringetjes bosui. Geef er extra limoenparten bij om erboven uit te knijpen.
Lekker met groene groenten, zoals spinazie, broccoli of bimi en wat geurige witte rijst.
Opmaaktips
• Overgebleven koude kip is natuurlijk de volgende dag heerlijk met wat mayo op toast of in een koude noedelsla
• Van de botten van de kip maakt u de volgende dag een spicy bouillonnetje. Restjes kip (én groente én eventuele rijst) zijn daarin natuurlijk ook welkom