beter levenweekendrecept

Lente-eten: fregola met kokkels en doppers

Kookboekenmaker Yvette van Boven maakt een seizoensrecept en geeft suggesties om iets met de restjes te doen. Deze week: fregola.

null Beeld Oof Verschuren
Beeld Oof Verschuren

Zouden er spechten zijn met hoofdpijn? Of nee, erger nog: bestaan er spechten met migraine? Dit vroeg ik me af toen het bos wel een bouwplaats leek en er in ongeveer elke boom een specht bezig was zich een weg door de boombast te tikken.

De spechten hebben echt de lente in hun kop, met hun eindeloos getrommel bakenen ze hun territorium af en bouwen ze nestjes in de door henzelf uitgehakte boomholtes. Om hoofdpijn van te krijgen.

Ikzelf was ook al lekker bezig, al scharrelde ik vooral rond op de grond in mijn tuintje. Ik heb mijn vensterbanken vol zaaigoed staan en bijna nerveus check ik dagelijks mijn buitenkasje.

We bevinden ons op dit moment van het jaar in een hongerkloof: de groentevoorraad uit de moestuin is zo goed als op: de voorraadjes broccoli, aardperen en andere knollen die ons nog lang door de winter wisten te trekken zijn zo’n beetje uitgeput en nieuwe groente is pas net voorgezaaid en dus nog lang niet te oogsten.

Van daslook alleen kunt u natuurlijk niet leven. Dus maakte ik ook al brandneteltagliatelle en dito tortelloni en zaaide ik trays vol kiemgroente: linzen en doperwten kiemen snel dus daar kan ik redelijk gauw van oogsten.

Ik overdrijf natuurlijk graag met m’n zogenaamde kloof, alsof de supermarkt ons niet koffers met voedsel biedt. Maar goed, ik eet graag met de seizoenen mee en liefst van eigen grond of van die dichtbij me. Omdat mijn doperwtenscheuten nog verre van oogstbaar zijn, week ik uit naar diepvriestuinerwten van de biobuurtsuper en met heel veel gebakken sjalotten (die zijn er nog volop en zijn zo verschrikkelijk lekker met doperwten als u ze geduldig helemaal uitbakt) maakte ik een lentemaaltje dat de gekke aprilsneeuw voor de zon liet verdwijnen en als een specht de spijker op de kop tikte.

Fregola met uitgebakken sjalotten, doppers, kokkels en garnaal

lunchgerecht voor 4, hoofdgerecht voor 3-4

300 gram fregola (getoaste Sardijnse parelvormige pasta, of gebruik Israëlische of parelcouscous. Risottorijst kan ook, moet wél langer koken, met iets meer vocht)

400 ml. groentebouillon, heet

3 flinke sjalotten, in fijne ringen

2 x 30 gram roomboter

200 gram doperwten

350 gram kokkels (versvak ‘vis’ bij de betere super tegenwoordig)

200 gram Hollandse garnalen

Paar takjes (ca. 10 gram) verse dille, grof gehakt

Kneep citroensap

Zeezout en versgemalen zwarte peper

Smelt de eerste 30 gram roomboter in een hapjespan op niet al te hoog vuur. Fruit de sjalotten tot ze bruinen – even geduld, dat duurt gerust een kwartier of meer –, roer ze af en toe om, want de suikers in de ui branden anders gauw aan. Schep ze uit de pan, voeg de helft van de rest van de boter aan de pan toe en roer de fregola erdoor.

Giet scheut voor scheut de bouillon erbij. Het is net als risotto: beetje blijven roeren en als het vocht op dreigt te raken: meer toevoegen.

Fregola kookt in zo’n 12 minuten beetgaar. Voeg dus na zo’n 7 minuten de doperwten toe en laat die al roerend meegaren. Is alles gaar, schep dan de kokkels en de rest van de boter erdoor en doe het deksel op de pan. Laat de schelpen in een minuut of twee opengaan. Draai het vuur uit en roer de garnalen en de dille erdoor. Proef! Wat moet er nog bij? Snuf zout? Veel versgemalen zwarte peper? Kneep citroensap?

Pas naar uw smaak aan en dien direct op. Geef een kommetje op tafel erbij voor de lege schelpen.

Opmaaktip

Verwijder de schelpen voor u de fregola in de koelkast bewaart. Wat over is, kan de volgende dag nog snel opgewarmd in de pan. Maar op kamertemperatuur is het ook lekker als salade: meng er flinterdunne rauwe venkel door en breng op smaak met citroensap, olijfolie en meer dille. Laat kort staan zodat de smaken een beetje kunnen mengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden