beter levenrecept

Lauwwarme zomersalade met gerookte makreel, radijsjes en rabarber

null Beeld Oof Verschuren
Beeld Oof Verschuren

Kookboekenmaker Yvette van Boven maakt een seizoensrecept en geeft suggesties om iets met de restjes te doen. Deze week: zomersalade.

Aan de rand van ons park staat een haringkeetje. Stónd een haringkeetje, moet ik zeggen. Het was een gammele kraam, ter grootte van een ieniemini-pipowagen. De zijpanelen werden met tape een beetje omhooggehouden. Heel Amsterdam-Noord had zijn tag op de kraam achtergelaten; je kon door de graffiti het hutje bijna niet meer zien, maar wij wisten dat daar de lekkerste haring te krijgen was, dus haalden we op de terugweg van de hondenwandeling regelmatig een visje.

Een paar dagen lang hing er een postertje op de zijkant dat ze wegens verbouwing een poos dichtgingen.

Samen met de buurt wachtten we in spanning af.

De keet verdween.

Mannen van de gemeente kwamen het pleintje opbreken, overal stonden oranje schermen, er werden nieuwe leidingen gelegd, er kwam een nieuwe stoep en een klein plaatsje.

Toen ik op een dag met de hond weer richting bos liep, was de nieuwe kar gearriveerd. Het was een kolos, wel drie keer zo groot als de oude. Hij glom in de zon.

Op de buitenwanden geen graffiti meer, maar grote foto’s van het IJsselmeer met het dorp Volendam aan de horizon. Op de voorgevel waren twee reusachtige dorades boven de skyline van Volendam gefotoshopt, er lag een bevallig schijfje citroen tegenaan. ‘Voor u gevangen, zo uit de zee’ stond er in grote, sierlijke letters boven te lezen. In de luifel zag ik een lichtsnoer met blauwe ledlampjes.

De visverkoper zat zelf op zijn knieën voor zijn nieuwe winkel, hij heelde de stoeprand aan en ontving doorlopend glimmend complimenten van elke passant.

Er werden vlaggetjes opgehangen, van de lantarenpalen naar de kraam en terug. De hydraulische voorgevel schoof als vanzelf naar buiten: we zagen een gigantische keuken, een opgepoetste toog met daarachter gelukkig nog de oude vertrouwde waar: glazen potten ingemaakt zuur en leverworst, haring, vispatat en bakken vol garnaaltjes.

Ik durfde niet naar de dorades uit het IJsselmeer te vragen en bestelde maar een lekkere gerookte Hollandse makreel: voor ons gevangen, zo uit de zee.

Lauwwarme zomersalade met gerookte makreel, radijsjes en rabarber

Lunch voor 4, hoofdgerecht voor 2

voor de rabarber

300 gram rabarber in stukken van 3 cm

75 gram suiker

voor de salade

500 gram kriel in de schil

2 eetl. olijfolie

200 gram doperwten

200 gram radijzen, gehalveerd

1 hele zijde van een gerookte makreel, geplukt

paar takjes dille, grofgehakt

voor de dressing

de geraspte schil en het sap van 1 citroen

kneep agavesiroop naar smaak (of schepje suiker)

1 volle eetl. grote mosterd

klein bosje (7-10g) dille, fijngehakt

4 eetl. olijfolie

zeezout en versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 180°C.

Verdeel de rabarber over een met bakpapier beklede bakplaat met opstaande randen in een enkele laag. Verdeel de suiker en een paar druppels water erover. Bak zo’n 20 minuten of tot de rabarber net gaar is maar niet uit elkaar valt. Zet opzij.

Kook intussen de kriel in een pan gezouten water 10 minuten voor. Voeg de laatste 4 minuten de doperwten toe. Giet alles af, spoel onder koud water om het kookproces te stoppen. Plet de krieltjes met de palm van uw hand of met een spatel. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak ze krokant. Voeg de gehalveerde radijsjes aan de pan toe en bak ze mee. Schep niet al te vaak om, zo blijft alles mooi heel, met krokante randjes.

Maak de dressing door alle ingrediënten daarvoor te mengen en de olie er op het laatst in een dunne straal doorheen te kloppen. Meng alles door elkaar: de gebakken kriel, radijzen en rabarber. Verdeel de makreel erover en de doppers. Drup er dressing op en bestrooi met verse dille, maal er lekker peper over.

Opmaakgerecht:

Wat over is kan de volgende dag worden opgebakken.

Instagram: @yvettevanboven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden