De GidsWeekendrecept

Lang voordat de granola-bar hip werd bij fitgirls, heette het een flapjack

Flapjack met rabarber. Beeld Yvette van Boven
Flapjack met rabarber.Beeld Yvette van Boven

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te eten.

Yvette van Boven

Lang voordat de granola -bar hip werd bij fitgirls, heette het een mueslireep. En toen ik nog klein was (dat is dus écht lang geleden) heette het in Engelstalige landen een flapjack.

En zo heet het al honderden jaren want de flapjack komt al rond het jaar 1600 voor in Engelse geschriften. Het recept is onveranderd gebleven: havermout (liefst een beetje grove) wordt vermengd met suiker, stroop of honing en boter en gebakken in een rechthoekige vorm. Daarna wordt-ie in repen gesneden.

Flap komt van het werkwoord to flip. Al eeuwen voor de flapjack werd a flap gebruikt voor alles wat gekeerd werd, zoals (panne-)koekjes die op de hete plaat boven open vuur werd gebakken. Jack kwam erachter als verkleinwoord: klein gebak, klein koekje.

De Amerikanen hebben ook jacks, maar dan zijn het echt pannekoekjes, misschien kent u de applejack: een beetje Dolly Parton-fan zingt het nummer zo met me mee. (Overigens zingt Dolly hier over illegaal gestookte applejack, een soort calvados)

null Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven

Op zich hebben de Amerikanen hier wel een punt, want bij al dat zoete geweld van de flapjack is een zure component van fruit heel welkom. Ik voeg daarom rabarber toe aan mijn flapjacks (want het is daar nu de tijd voor). Door het vocht in het fruit worden de flapjacks iets chewy in plaats van krokant, maar dat vind ik dus een groot voordeel.

Gebruikt u er geen fruit in, dan bakt u ze zo’n 10 minuten korter. Voeg er naar smaak nog noten aan toe of andere granen, maar de basisingrediënten voor de flapjack heeft u vast wel in huis, oude hamsteraar die u er bent.

Rabarber-Flapjacks

voor 8 stuks

300 gram rabarber, in stukken van 2cm

50 gram kristalsuiker

125 gram roomboter

125 gram lichte basterdsuiker

4 eetl. golden syrup/honing/keukenstroop

snuf zout

1 theel. vanille-extract

250 gram – liefst grove – havermout

Breng de rabarber met de kristalsuiker in een pan met een piepscheutje water aan de kook. Kook zachtjes, 8-10 min. tot de rabarber zacht wordt, maar niet helemaal kapot. Draai het vuur uit.

Smelt al roerende de boter, basterdsuiker, golden syrup, snuf zout en het vanille-extract in een steelpan tot de suiker is opgelost. Draai het vuur uit en roer de havermout erdoor.

Bekleed een rechthoekige bakvorm (15 x 20cm) met bakpapier en druk tweederde van het havermoutmengsel over de bodem uit, druk goed aan met de achterkant van een lepel.

Verdeel de gezeefde rabarber over de havermout in de bakvorm en dek het af met de rest van het havermoutmengsel. Druk dat opnieuw goed aan.

Bak de koek 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180℃ of tot ze goudbruin is.

Laat volledig afkoelen. Flapjacks worden pas stevig als ze afkoelen, dus til ze aan het bakpapier uit de vorm, snijd ze in gelijke stukken als ze nog warm zijn, laat ze dan helemaal afkoelen voor het uitserveren.

Flapjack ‘self saucing’-pudding Beeld Yvette van Boven
Flapjack ‘self saucing’-puddingBeeld Yvette van Boven

Opmaakgerecht: Self-saucing flapjack-custardpudding

voor 6 personen

100 gram gesmolten boter, plus extra voor het invetten

Afsnijdsels van de flapjacks of 1 overgebleven stuk, grof gehakt

Evt. extra gekookte rabarber

125 gram witte basterdsuiker

4 eieren, gescheiden in dooier en wit

2 eetl maïzena

½ theel. bakpoeder

250 ml melk

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een ovenschaal (ca. 1,2 liter inhoud) in. Verkruimel de afsnijdsels of 1 overgebleven flapjack over de bodem, lekker om er ook extra rabarber op te scheppen.

Klop de boter en de suiker romig en lang, zeg 7 minuten. Doe dat met een mixer hoor. Voeg de dooiers toe en klop nog eens, maar korter.

null Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven

Zeef het bakpoeder met de maïzena erboven en meng goed. Voeg de melk toe. Roer fluks door tot een egaal mengsel. Dit kan van tevoren gemaakt worden.

Klop de eiwitten in een brandschone kom met schone kloppers stijf. Spatel het schuim door het eimengsel en giet het beslag in de ingevette schaal. Zet die schaal in een braadslede met een laagje warm water van zeg 2 cm erin en zet in de oven.

Bak de pudding in 40 minuten gaar, tot de bovenkant mooi lichtbruin is en de mousse eronder net gestold. Soms scheurt de bovenkant een beetje, dat geeft niets.

Serveer bestoven met poedersuiker.

null Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden