De GidsWeekendrecept

Kook eens met grapefruit en balanceer dit met een tegenhanger als zoete biet

Grapefruitsalade met biet.Beeld Yvette van Boven

Ik ben opgegroeid met een moeder die ons voor het avondeten altijd drie gangen voorzette. Dat klinkt deftiger dan het was. Het dessert was vaak yoghurt of fruit, het hoofdgerecht kon gewoon lasagne zijn en vooraf aten we dan een soepje, een gehalveerde avocado of een halve grapefruit waar mijn moeder de partjes van had losgesneden. We mochten suiker strooien als de grapefruit te bitter was, dat vonden wij als kind natuurlijk prima, want we kregen anders nooit suiker. Zondagse ontbijtjes konden ook vaak met een halve grapefruit beginnen. Wij vonden dat het toppunt van chic.

Het is nog steeds een van mijn favoriete vruchten. De grapefruit is een kruising van de sinaasappel en de pompelmoes en afkomstig uit de VS. Eerst was er de witte grapefruit, dat is de bitterste en mijn favoriet. Pas later werd ook de roze variant gekweekt, die is zoeter. De winter is het citrusseizoen bij uitstek, ze komen pas rond november, december van de bomen. Ik las dat grapefruits vaak nog later worden geoogst, in januari. 

Ik herinner me nog goed hoe de Ierse vrouwen in onze straat marmelade maakten in januari: hoe bitterder de sinaasappel, hoe beter. Vaak ging daar ook wat grapefruit door.

Hartig, zoals in een lauwwarme salade, werkt grapefruit echter ook goed: de zoete biet is een fijne tegenhanger van al het bittere geweld. Het snijdt ook lekker door het vettige van makreel. Echt een succes. Nu u.

Beeld Yvette van Boven

Geroosterde bieten met grapefruit

bijgerecht voor 4

1 kg bieten (rode, gele of chioggia of een mix), geschrobd

7 à 8 eetl. olijfolie

zeezout en versgemalen zwarte peper

2 grapefruits (roze of wit)

2 sjalotten, in ringen

3 eetl. rodewijnazijn

Naalden van 3 takjes rozemarijn

Verwarm de oven voor op 225 graden.

Doe de bieten in een ovenschaal, bedruppel ze met olijfolie. Bestrooi met zout en peper, giet er een bodempje water bij en dek hem af met aluminiumfolie.

Bak ze nu ruim een uur, check of ze gaar zijn door er een puntig mesje in te prikken. Gaat dat zonder weerstand, dan zijn ze klaar.

Wrijf de schil eraf met een vel keukenpapier en snij de bieten in grove blokken.

Snij de boven- en onderkant van de grapefruit, zo dik dat ook het wit meekomt. Zet hem op zijn gat op een snijplak en snij van boven naar beneden dik de schil er helemaal af. Al het wit moet mee! U heeft nu een naakte grapefruit voor u staan. Houd hem in de hand, boven een kom om het sap op te vangen, en snij nu met een scherp mesje de partjes tussen de vliezen uit. Knijp de ‘lege’ grapefruit nog even uit boven de kom zodat alle resterende sap eruit komt. Herhaal met de tweede grapefruit. Voeg de partjes toe aan de bieten. Meng de rozemarijn er ook door.

Roer de sjalotringen door het opgevangen grapefruitsap. Roer er ook zout, peper en rodewijnazijn door. Laat 10 minuten staan om de scherpheid van de sjalot af te halen.

Klop dan de rest van de olijfolie erdoor voor een mooie dressing. Giet hem over de bieten-grapefruitsla, laat dat ook even intrekken en dien ‘m op als bijgerecht.

Grapefruitsalsa met makreel.Beeld Yvette van Boven

Opmaakgerecht: Gebakken makreel met grapefruit-bietensalsa

hoofdgerecht voor 2

Evt. nog 1 grapefruit

4 eetl. overgebleven salade

1 sjalot, fijngehakt

2 tenen knoflook, fijngeraspt

kneep citroensap

zeezout en versgemalen zwarte peper

1 eetl. komijnzaadjes, kort geroosterd in een droge koekenpan

bosje (15g) koriander, fijngehakt

bosje (15g) peterselie, fijngehakt

4 kleine makrelen (ze zijn nu niet groot), schoon (filets mag ook)

3 eetl. olijfolie

Snij de parten uit de grapefruit zoals beschreven in het vorige recept. Hak de partjes en de salade van gisteren fijn en meng met de rest van de ingrediënten.

Bestrooi de binnen en buitenkant van de makrelen met zout en peper. Bak ze in een beetje olie in een hete koekenpan aan beide kanten gaar. Dien ze op met de salsa erover.

Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden