Eet Wijzer Duurzaamheid

Ingevlogen luxe: frambozen uit Mexico of druiven uit Peru

In december verleiden de supermarkten ons met exotische, verse groenten en vruchten. Maar is dat wel zo duurzaam?

De carambola. Beeld Getty Images/EyeEm

Hoe bedoel je?

Op alle fruit en groente, behalve ‘samengestelde’ zoals wokgroente, moet verplicht de herkomst staan. Kijk maar eens op de verpakking: verse kruiden, zoals peterselie, dille, dragon en koriander komen vaak per vliegtuig uit Kenia, net als sperziebonen en haricots verts, peultjes en verse doperwtjes. En die sappige bessen? Frambozen en bramen komen nu vaak uit Mexico, rode bessen uit Colombia en de populaire blauwe bessen uit Argentinië, Chili of Nieuw-Zeeland. Verse vijgen komen uit Peru, net als witte en groene asperges. En die geinige stervruchten, carambola’s, komen uit Maleisië.

Maar die vruchten en groenten groeien hier nu toch niet?

Klopt. Maar dat is nog geen reden om ze met een vliegtuig hier naartoe te halen: de klimaatbelasting van ingevlogen fruit en groenten is schrikbarend hoog, nog afgezien van die plastic bakjes waar bijvoorbeeld één toefje peterselie in zit, een handje bessen of losse granaatappelpitjes. Daarvan is de milieu- en klimaatbelasting bijna hoger dan van het ingevlogen bosje kruiden zelf. Er komen weliswaar ook aardbeien en bessen uit Nederland, maar het verwarmen en verlichten van de kassen kost ook enorm veel (fossiele) energie.

Maar dan blijft er bijna niks over…

Jawel hoor. Neem druiven. Die komen nu bijvoorbeeld uit Brazilië, Peru of Zuid-Afrika. Maar ze komen hier per boot naartoe en dat drukt de milieu- en klimaatbelasting aanzienlijk. Dat zelfde geldt voor verse ananas, bananen, citrusfruit, lychees, kiwi’s, cranberries, hele granaatappels en Braziliaanse mango´s. Sharonfruit of kaki komt per vrachtauto uit Spanje of Israël, wat de klimaatbelasting ook vermindert.

Maar hoe weet ik dat nou?

Gebruik je gezonde verstand. Stevige vruchten met een dikke schil kunnen meestal prima per boot of vrachtauto worden vervoerd, tere bessen, kruiden en sappige groenten niet, of ze zijn onrijp en dus minder lekker geplukt (zoals druiven). Hele vruchten zijn beter te transporteren en hebben minder verpakking nodig dan stukjes. Maar soms is het lastig: dan is de Groente- en Fruitkalender van Milieu Centraal handig, online en als app. Daar worden bijvoorbeeld ook factoren als de opbrengst per hectare en de benodigde hoeveelheid water meegewogen.

Wat moet ik nu kopen?

Diepvriesgroenten en -vruchten, die zijn zo goed als vers en in het juiste seizoen geoogst. Wat ‘groen’ is staat op de Groente- en Fruitkalender. En wat is er mis met Nederlandse stoofpeertjes, pastinaaksoep of geroosterde bietjes en veldsla?

Prijs: varieert

Oordeel: per vliegtuig: geen ster; per boot/vrachtauto: **; Nederlandse seizoensgroente/-fruit: *****

Verkrijgbaar: groentewinkels, supermarkten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden