thuis etenweekendrecept

Hoe verser hoe beter: garnalen uit de Waddenzee

Kookboekenmaker Yvette van Boven maakt een seizoensrecept en geeft suggesties om iets met de restjes te doen. Deze week: garnalen.

Yvette van Boven
null Beeld Oof Verschuren
Beeld Oof Verschuren

De zon scheen strak boven ons hoofd toen we het wad opdraaiden, de haven van Terschelling uit. Ik mocht meevaren op een garnalenkotter. Daar zijn er verschillende van: diepe, die op hoogwater de Waddenzee afvaren richting Noordzee en ondiepe boten zoals deze, die op de wadden kunnen varen. Het was leuk en gek: met onze best wel grote boot voeren we in diepe vaargeulen die echt maar een paar meter verwijderd waren van zandbanken waar trekvogels zaten en zeehonden op lagen te zonnebaden. We konden ze bijna aanraken. Uitzonderlijk hoe diep en ondiep, hoog- en laagwater elkaar hier afwisselen.

Op de brug kon ik meekijken op een scherm hoe diep het water was, op de wadden is dat de belangrijkste informatie voor de visser, voor je het weet loop je vast.

Nu maakte ik me daarover geen zorgen, de man die me had meegenomen was de oudste visser van Terschelling. Hij was al mee op zee vanaf zijn 13de jaar en had er op zijn 75ste – nu dus – pas genoeg van. Hij wil ‘eens wat anders doen met zijn leven’, zei hij, terwijl hij vakkundig de boot langs honderden zeehonden stuurde. De zeehonden kenden hem allemaal bij naam en gingen niet eens opzij toen we langsvoeren, ze wisten dat schipper Jan een vriend was. Waar de vissersboot is, is vis, dus eigenlijk waren we een varende supermarkt. Nauwlettend hielden ze ons in de gaten. De meeuwen overigens ook. Nonchalant cirkelden ze, zogenaamd onopvallend, ver boven ons.

We lieten de netten zakken: twee reusachtige armen aan weerszijden van de boot schoven uit zodat we mooi in balans over het water gleden.

Na een poosje haalden we ze weer binnen, met een hoop kabaal, spattend water en aanhangende wieren werd de buit aan boord getrokken.

Ineens was de braderie geopend: krijsende vogels doken af en aan om te zien wat er was buitgemaakt, we gooiden zeesterren de lucht in die meeuwen in een hap verschalkten. Ik wist niet dat meeuwenbekken zo ver open konden. Loom kwam de hele zeehondenclub van de zandbank afgegleden om te checken of Jan nog iets overboord gooide, de glaneurs, sprokkelaars van het Wad.

Ondertussen vergaarden wij de garnalen op het dek, vooral grijze kleine garnaaltjes, maar ook handenvol dikkerds, die ik daar niet had verwacht.

De kleintjes werden direct in zeewater aan boord gekookt. En toen kwam hét moment: nog nooit at ik zo iets lekkers, zoiets zoets en vers als die garnalen. Als ik die visser zou zijn, zou ik fijn nog even doorgaan.

Snelle zomerbonenstoof met garnalen

maaltijd voor 4

Sap en fijne rasp van 1 citroen

1 theel. gerookt paprikapoeder

1 theel. paprikapoeder

1 teen knoflook, fijngeraspt

Zeezout en versgemalen zwarte peper

500 gram garnalen, liefst rauw

3 eetl. olijfolie

3 sjalotten, in fijne ringen

600 gram canellinibonen, liefst zelf geweekt en gekookt, maar uit blik mag ook: wel goed afspoelen

Ca. 250-300 ml groentebouillon of bonenkookvocht

Klein bosje (10 gram) bladpeterselie, fijngehakt

Geroosterd brood (van de BBQ!)

En gehalveerde citroenen (2 stuks), ook van de barbecue

Meng citroensap, rasp, de paprikapoeders, zout en peper met elkaar in een kom. Schep de garnalen erdoor tot ze allemaal een laagje hebben.

Verhit de olijfolie in een hapjespan of wok. Bak de garnalen erin tot ze net roze worden en schep ze eruit. Bak nu de sjalotten in het gekruide bakvet. Zet het vuur middelhoog, en schep de uitjes om tot ze zacht zijn, een minuut of zes. Schep de bonen erdoor en zoveel bouillon dat de bonen nét aan onderstaan maar dat het geen soep is.

Stoof 5-6 minuten en voeg dan de garnalen toe, schep alles om, roer er peterselie door en serveer met grove stukken brood van de grill en geroosterde citroen om erboven uit te knijpen.

Opmaakgerecht:

Pel garnalen die over zijn en doe ze terug bij de bonen, snij ze eventueel kleiner. Koud uit de koelkast is de het gerecht ook lekker als salade, met veel tomaat erdoor, wat citroensap en jonge spinazieblaadjes.

Instagram: @yvettevanboven

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden