testpaaseitjes

Het testpanel proeft chocolade-eitjes. Tip: eet van de vegan pure, of wacht nog een paar jaartjes

In aanloop naar Pasen proeft het Volkskrant-testpanel 32 verantwoorde chocolade-eitjes, van tien merken. Vegan, niet-vegan, biologisch, in de smaken wit, melk, puur en extra puur. Geen onverdeeld genoegen, deze proeverij.

Pay-Uun Hiu
null Beeld

Ja, het kan. Ook veganisten kunnen met Pasen chocolade-eitjes eten. In principe zijn namelijk alle eitjes van pure chocolade puur plantaardig, maar er zijn ook eitjes van melkchocolade en witte varianten zonder dierlijke melkeiwitten. Zo maakt de Belgische chocoladeproducent Montserrat biologische lactose- en glutenvrije eitjes onder de naam Wiloco, met het Rainforest Alliance-keurmerk voor eerlijke en duurzame handel.

Dat klinkt naar een betere wereld, maar hebben we daarin ook betere chocola? Het Volkskrant-chocoladepanel, dat bestaat uit chocolatier Kees Raat, kookboekenauteur en voormalig chef patisserie Welmoed Bezoen en selfmade chocolade-expert Saskia Struijk van Bergen, proeft hoe een verantwoorde paastijd kan smaken.

Op de vraag hoeveel chocolade-eitjes Bezoen voor dat doel aankan, is haar antwoord ‘genant veel’. Ook Raat en Struijk van Bergen zien niet op tegen een berg chocola. Daarmee zijn zij alvast geslaagd voor de test. Nu de eitjes nog: dat zijn er uiteindelijk 32 van tien merken, verdeeld over de smaken wit, melk, puur en extra puur, en ook in die volgorde. Alle eitjes worden anoniem in genummerde bakjes aangeboden.

Van de tien merken zijn er vijf biologisch: Happy Chocolate (het huismerk van biomarkt Ekoplaza), Your Organic Nature (van groothandel Udea), AH Excellent, en Wiloco en Biochoc, beide van de Belgische chocolatier Montserrat. De niet-biologische merken Delicata (Albert Heijn), Hema, Tony’s Chocolonely en Favorina (Lidl) voeren wel een keurmerk voor duurzaamheid en eerlijke handel (Fairtrade en Rainforest Alliance). Stam, een lokale chocoladewinkel in Diemen, betrekt zijn paaseitjes bij de Belgische chocolatier Ickx, deel van The Chocolate Family die een eigen goededoelenstichting heeft: de Sem Foundation.

De crux van de proeverij zit ’m uiteraard erin of de vegan varianten eruit springen of niet. Dat zijn (behalve alle dertien pure en extra pure) de eitjes van Wiloco, de Vegan Paaseitjes Bruin (100 procent plantaardig alternatief voor melkchocolade) van Your Organic Nature en de Vegan paaseitjes (‘alternatief voor melkchocolade’) van Hema.

Het panel haalt ze er feilloos uit. ‘Sorry hoor, deze zijn echt van de gezondheidswinkel’, zegt Struijk van Bergen. Wit, melk en puur, de proevers vinden alle drie de smaken van Wiloco raar van kleur, raar van smaak, gek vettig, zanderig en héél erg vies. Inderdaad, ze zijn te koop bij natuurwinkel Odin en zijn behalve het viest ook nog het duurst, met € 3,14 per 100 gram.

‘Mijn lichaam schreeuwt: eet dit niet!’, zegt Bezoen over de eitjes van Your Organic, waarin vervolgens een vreemde zoetstof en een muffe smaak worden gedetecteerd. Alleen Raat vindt de bite nog wel acceptabel. De vegan melkeitjes van Hema smaken zo ongelooflijk nergens naar dat je bijna bang bent dat je corona hebt.

Maar ook de eitjes met dierlijke zuivel komen er niet bepaald gunstig van af. De witte eitjes variëren in smaak van zoet (Hema, AH, Lidl) tot intens zoet (Tony’s Chocolonely), of zijn nietszeggend. Happy Chocolate wordt in de categorie wit tot beste eitje benoemd omdat-ie in verhouding het minst zoet is, een goede bite heeft en de smaak bijblijft. Ook Biochoc (smelt lekker) en Delicata (uitgesproken smaak) scoren aardig.

Struijk van Bergen kan ‘een goed melkeitje echt waarderen’, zegt ze, wat in feite betekent dat er bij de elf testeitjes in de categorie melk weinig te waarderen valt. Terwijl je met grote verkopers als Hema, Lidl en Albert Heijn zou verwachten dat je een grote gemene deler in smaak te pakken zou hebben, hebben eitjes een rare nasmaak (Delicata) of doen ze denken aan kindersnoep (Lidl). Alleen de melkeitjes van Hema komen volgens het panel in de buurt van een standaardsmaak die iedereen wel lekker vindt.

De biomerken grossieren in vreemde bijsmaken, maar laten het vooral afweten in structuur, mondgevoel en smeltfactor. Een aantal is opgebouwd uit laagjes en is nogal brokkelig wat duidt op fouten in het productieproces en onvakkundige behandeling van de chocola.

En dan is er nog het formaat. De eieren van Tony’s Chocolonely scoren over het geheel goed in smaak, maar zijn ‘te groot voor het ultieme genot’. Het ideale eitje is klein, past precies in je gehemelte en smelt daar langzaam weg terwijl de smaak zich verdiept en ook lekker lang blijft hangen. Een beetje zoals de eitjes uit chocoladewinkel Stam, die werkelijke het perfecte formaat hebben en ook mooi smelten, maar weer een beetje vlak in smaak zijn. Met het formaat van de eitjes van Stam en de smaak van de donkere melk van Tony’s is het ideaal niet ver weg meer.

Zelfs de afdeling puur, waar het panel zich het meest op had verheugd, brengt geen verlossing maar een lange lijst van klachten: onbestemd, misselijkmakend, muffige kokossmaak, korrelig en zanderig, te oud en zo voort. ‘Pure teleurstelling’, vindt Bezoen. Wat er wel positief uitspringt: het amandelzeezoutei van Tony’s Chocolonely, dat als bonus ertussen zit, en een boost krijgt door de zoutkorrels die de smaak in balans brengen. Maar ook als chocola doet-ie het goed: volle bite, smelt goed, goede cacao. Alleen dat formaat.

De extra pure Excellent Bio van AH is flink puur, beetje fruitig en lekker bitter, smelt ook goed, maar de smaak blijft niet hangen. Bovenaan eindigen bij het panel de extra puur van Delicata, die eindelijk echt naar chocola smaakt, en Lidl die lekker puur is, prettig smelt en dan een fijne structuur heeft.

Maar als we nu een consumentenadvies moeten geven, vindt het panel: zet zo’n vrolijke schaal met paaseitjes neer voor de sier en de gezelligheid – ook coronaproef met al die kleurige papiertjes eromheen – en koop bij een chocolatier of banketbakker écht goede chocolade-eitjes, bijvoorbeeld van Valrhona. En misschien moet je het als veganist voorlopig nog maar even bij pure chocolade houden en een paar jaartjes wachten tot de experimenten met plantaardige melk- en witte chocolade wat verder gevorderd zijn.

Beste eitjes:

Wit:

- Happy Chocolate € 3,79/170 g (€ 2,23)*

- Biochoc € 4,75/175 g (€ 2,71)

- Delicata AH € 1,99/200 g (€ 1,00)

Melk:

- Tony’s Chocolonely donkere melk € 5,04/255 g (€ 1,98)

- Stam Chocolaterie € 2,55/100 g (€ 2,55)

- Hema € 2,00/190 g (€ 1,05)

Puur:

- Delicata AH extra puur € 1,99/200 g (€ 1,00)

- Lidl extra puur € 1,73/250 g (€ 0,87)

Geteste chocolade-eitjes in willekeurige volgorde:

- Hema: € 2,00/190 g (€ 1,05)

- Delicata AH: € 1,99/200 g (€1,00)

- AH Excellent Bio extra puur: € 3,99/200 g (€ 1,96)

- Tony Chocolonely: € 5,04/255 g (€ 1,98)

- Wiloco: € 5,49/175 g (€ 3,14)

- Lidl: € 2,99/500 g (€ 0,60)

- Stam Chocolaterie: €2,55/100 g (€ 2,55)

- Biochoc: € 4,75/175 g (€ 2,71)

- Happy Chocolate: € 3,97/170 g (€ 2,23)

- Your Organic Nature: € 4,49/170 g (€ 2,64)

*tussen haakjes de prijs per 100 g

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden