Thuis etenweekendrecept

Hartige appeltaart om indruk mee te maken

Kookboekenmaker Yvette van Boven maakt een seizoensrecept en geeft suggesties om iets met de restjes te doen. Deze week: hartige appeltaart.

Yvette van Boven
null Beeld Oof Verschuren
Beeld Oof Verschuren

De berging moest opgeruimd. Het was bijna knap hoe we al maanden over obstakels naar de vriezer, voorraadkast of het wijnrek wisten te klauteren.

Ooit verhuisden we naar dit dijkhuis en sommige dozen waren zelfs nooit uitgepakt. Die stonden nog net zo keurig in de schappen als ze er jaren terug waren ingezet. Nieuwe spullen groeiden ervoor aan, zoals de jaarringen van een dikke eik.

We leefden om die aangroei heen en accepteerden het, totdat er op een dag geen pad meer terug te vinden was door het bos-dat-berging-heette en er nodig moest worden gesnoeid.

De onuitgepakte dozen had ik natuurlijk dicht moeten laten en linea recta naar de stort moeten brengen, maar ik maakte de catastrofale fout ze toch even te openen.

Urenlang las ik oude agenda’s, bladerde ik door vergeelde opdrachten, oude feestfotootjes, dronken polaroids in vergane cafés en vervaagde plaatjes van mijn tweede hond Marie als baby, die ik zo lief vond dat ik ze in mijn agenda meedroeg, als een échte moeder met een portemonnee vol pasfoto’s.

In de volgende doos vond ik mijn skeelers. Ooit was ik zo verliefd als een jong konijn op de ijshockeyer waar ik nu al meer dan 25 jaar mee samenleef. Overmoedig schafte ik ook rolschaatsen aan, want ik wilde natuurlijk indruk maken. Ik aaide over de skates in de doos: nog steeds zo mooi, maar ook een relikwie van alle doodsangsten die ik uitstond als ik maar niet kon remmen en me keer op keer in bosjes liet vallen, uitweek naar zandbakken vol peuters of me met verve op dikke boomstammen kwakte.

De schaatsen belandden algauw in een doos die ik vervolgens 25 jaar lang meetorste, alsof ik die barbaarse krengen ooit nog zou aantrekken.

Ik bracht de rolschaatsen naar een vrijwilligerswinkel in de buurt en bakte die avond appeltaart voor het avondeten. Iets waarmee ik wél nog steeds indruk op de man kan maken. Hij schaatst overigens ook nooit meer, maar we zijn evengoed toch nog met elkaar vergroeid, als twee oude eiken.

Hartige appeltaart

Voor het deeg

450 gram bloem, plus extra
150 gram em­men­ta­ler, geraspt
zout en versgemalen zwarte peper
200 gram koude boter, in blokjes
1 ei, losgeklopt

Voor de vulling

500 g vastkokende aardappelen, geschild en gehalveerd
25 gram boter
2 flinke sjalotten, gesnipperd
de blaadjes van 4 takjes tijm
25 gram bloem
300 ml bruin bier (of groentebouillon)
1 ruime eetl. scherpe mosterd
2 eieren, losgeklopt en 1 extra ei
2-3 appels (elstar), geschild en in schijfjes
150 gram em­men­ta­ler, geraspt
wuif gedroogde chipotle of isotpeper, of gemalen kruidnagel

Maak eerst het deeg. Meng daarvoor de bloem, kaas, een snuf zout en veel peper in een grote kom. Wrijf de boter erdoor tot het op broodkruim lijkt. Kneed de dooier erdoor en zo nodig een drup (1 of 2) ijswater tot het deeg net samenkomt. Vorm er een platte bal van en leg ingepakt in de koelkast om 1 uur te rusten.

Maak de vulling: kook de aardappelen 10 minuten in gezouten water. Giet ze af met koud water. Snij in dunne schijfjes. Bewaar ze in een wijde kom en hussel voorzichtig de appels erdoor.

Fruit de sjalotten in de boter in een steelpan, draai het vuur lager en smoor ze onder af en toe roeren 15 minuten tot ze lekker bruinen. Voeg de tijm en de bloem toe en roer op middelhoog vuur 5 minuten goed door.

Giet al roerend het bier erdoor tot een gladde uiensaus. Kook hem zachtjes in en breng hoog op smaak met mosterd, zout en peper.

Laat iets afkoelen, schep een pollepel door het losgeklopte ei en roer dan het eiermengsel door de uiensaus. Schep de dikke saus door de aardappel- en appelschijfjes. Schep de em­men­ta­ler er ook door en breng alles met een wuif chipotle- of isotpeper op smaak.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel het deeg in eenderde en tweederde. Rol het grootste stuk deeg uit tot een dunne lap die in een ingevette springvorm van 24 cm past.

Schep de vulling erin. Rol de rest van het deeg uit en snij er stroken van. Weef ze over de bovenkant en druk de randen met een vork aan. Bestrijk de taart met het laatste losgeklopte ei. Bak 50-60 minuten tot hij mooi bruin en goed gaar is.

Laat 15 minuten rusten voor het aansnijden. Wij aten er een fris-bittere sla bij van witlof, dungesneden bleekselderij en heel veel bladpeterselie.

Opmaaktip

Eet de appeltaart de volgende dag koud, als lunch met een lekkere schep (zelfgemaakte!) chutney. Ook lekker erbij: de appelboter die ik eerder op deze plek maakte.

Instagram: @yvettevanboven

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden