de gidsweekendrecept

Fudgy chocoladetaart met peren, al dan niet uit eigen tuin

Fudgy chocoladetaart met stoofperen.Beeld Oof Verschuren

Kookboekenmaker Yvette van Boven maakt een seizoensrecept en geeft tips om iets met de restjes te doen. Deze week: fudgy chocoperentaart.

Mijn droom is een perenboom die geleid tegen de achtergevel van ons dijkhuis in Amsterdam-Noord groeit. We kregen hem cadeau van lieve vrienden toen we een paar jaar terug het nieuwe huis inwijdden. Bij het aanleggen van het terras hielden we uiteraard rekening met de perenboom. Hij kreeg een eigen stukje grond met een rechtopstaande bakstenen rand.

Het eerste jaar verloor hij van schrik al zijn bladeren. Het was natuurlijk even een overgang van de kwekerij naar een achtertuintje in Amsterdam-Noord. Maar hij herstelde zich en het volgende jaar gaf hij prachtig blad en welgeteld één hele peer. Toen onze vorige hond overleed, kregen we van onze lieve buren als troost perenboom nummer twee. Opnieuw maakten we voor deze nieuwkomer een plek vrij in het terras tegen de gevel aan. Deze peer was stoerder en hield meteen al zijn blad vast. Ik vermoedde dat hij van zijn buurman te horen had gekregen dat hij hier wel lekker warm stond en dat ik goed voor hem zou zorgen. Hij staat er nu alweer meer dan een jaar en groeit zelfs harder dan zijn oudere broer. Perenbomen hebben dus schijnbaar ook een eigen persoonlijkheid, het zijn net mensen.

Ook hij gaf me dit jaar een hele peer.

Het is nog niet de oogst waar ik op hoopte, maar ik mopper niet. Ze hebben tijd nodig om te groeien en ik ben geduldig.

Voor een behoorlijk taartje had ik alleen wel meer dan twee peren nodig. Gelukkig groeien ze niet alleen achter het huis, maar ook hier voor de deur.

Een buurman belde aan met een kratje kleine peren onder de arm. Ze waren nog vrij hard, dus kookte ik ze zacht in een fles Franse perencider. Een handvol verdween in dit verrukkelijke taartje, de rest gaf ik bij het avondeten. Dat kunt u nu ook doen. Wachten we samen nog even op die van mij.

Fudgy chocoperentaart

3 (maar meer kan ook) stoof- of kleine harde peren

1 liter peren- of appelcider of -sap

2 blaadjes laurier

ongeveer 500 gram kristalsuiker

200 gram roomboter + extra voor invetten

200 gram pure chocolade (ten minste 72 procent cacao), in stukjes

4 eieren

250 gram bruine suiker

60 gram amandelmeel

snuf zout

Schil de peren en zet ze op met de cider en laurier. Draai zodra het kookt het vuur lager zodat ze zachtjes in de cider garen. Dit duurt ongeveer 35 minuten, afhankelijk van de grootte van de peren en de pan. Schep ze eruit en laat afkoelen. Weeg de overgebleven cider af en voeg hetzelfde gewicht aan suiker toe aan het vocht. Draai het vuur hoog en laat de siroop inkoken tot ongeveer de helft. Laat afkoelen en bewaar in een brandschone fles of pot.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Vet een bakvorm van 24 cm in en bedek de bodem met op maat geknipt bakpapier. Vet dat ook in.

Smelt de boter met de chocolade in een vuurvaste kom boven een pan heet water au bain-marie.

Roer in een beslagkom de eieren met de bruine suiker, het amandelmeel en een snuf zout los en giet de gesmolten boter en chocolade erdoor.

Giet het beslag in de bakvorm. Halveer de peren en leg ze erop. Bak de taart ongeveer 25 minuten, of tot de bovenkant nét stevig is. De binnenkant mag bijna vloeibaar blijven. Laat de taart helemaal afkoelen voor u hem aansnijdt. Besmeer de gebakken peren op de bovenkant voor het opdienen met de siroop.

Opmaaktips

1.De overgebleven siroop is natuurlijk ook lekker met prik of plat water. (Of giet een drup in een glas prikwijn!)

2.Stoof gelijk meer peren tegelijk als u toch die moeite doet. Lekker ook de volgende dag met zuurkool of als ontbijt met kwark of yoghurt en wat gehakte noten.

3.De taart bewaart erg goed afgedekt in de koelkast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden