De Gids Weekendrecept

Een keer iets anders doen met een pompoen dan soep? Probeer eens een pasta of brûlée

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te eten.

Pompoenpasta. Beeld Yvette van Boven

Dingdong: voor de deur stond mijn buurman met een enorme oranje pompoen in zijn armen. Hij was de hele zomer in de weer geweest met het aanleggen van zijn moestuin. Ikzelf was een aantal weken weg geweest en bij terugkomst waren zijn tere plantjes enorme pompoenplanten geworden: ze ‘wandelen’ altijd zo leuk door de tuin. Hij had pompoenen zo groot als voetballen gekweekt en behalve soep maken wist-ie eigenlijk niet wat hij er allemaal nog meer mee kon doen.

Ik verdeel pompoenen altijd in twee soorten: de stevige soort (dat is eigenlijk alleen de butternut- of flespompoen) die u in blokjes kunt roosteren en zo kunt eten en de beetje waterige, iets draderige soort (alle andere variëteiten). Of ’t nou een reuzenpompoen is, de oranje hokkaido, of een kabocha: na het ontzaden en het verwijderen van de schil – ik doe dat met een dunschiller, met een groot mes is ’t best gevaarlijk – kunt u het vruchtvlees het beste inkoken tot puree. Of de pompoen met schil en al roosteren in de oven en hem er daarna afpellen of zelfs meedraaien. Met die puree kan dan wel weer heel erg veel, méér dan soep. Ik geef u zo meteen wat hartige recepten en volgende week gaan we door met zoete.

Beeld Yvette van Boven

De pompoen is van oorsprong een groente die door Indianen werd verbouwd en Amerikanen kopen pompoenpuree zelfs in blik. In de VS is het een vast ingrediënt op het herfstrepertoire. Die Americano’s gooien hun speciale pompoenkruiden zelfs in hun latte’s. Gaan wij niet doen hoor, maar alle pompoen is lekker, zowel zoet als hartig. Daar gaan we!

Pompoenpasta

Hoofdgerecht voor 4 personen

2 eetl. olijfolie

150 gram rookspek of 250 gram shii-take,in kleine blokjes

3 takjes verse salie, in fijne reepjes gehakt, plus extra voor de garnering

1 kg pompoen, geschild, zonder pitten en in blokjes

1 ui, gesnipperd

2 tenen knoflook, fijngehakt

zeezout en versgemalen zwarte peper

500 ml groente- of kippenbouillon

400 gram fettuccine

75 gram parmezaan, plus extra

Maak eerst de pompoenpuree.

Verhit daarvoor de olie in een grote hapjespan op middelhoog vuur. Bak de spekjes of de paddenstoelenblokjes er in uit. Breng op smaak met peper. Schep de blokjes uit de pan en bewaar voor later.

Fruit de ui met de knoflook in het spekvet of de resterende olie en voeg de pompoen en de salie toe. Bak rondom aan en blus de pan af met bouillon. Draai het vuur lager en laat met het deksel half op de pan de pompoen heel zachtjes koken tot hij zacht is en de bouillon wat is ingekookt, ongeveer 30 minuten.

Giet de boel in de blender en draai tot een gladde puree. Breng met zout en peper op smaak. Bewaar de pompoenpuree voor de twee recepten.

Kook voor de pasta de fettuccine beetgaar in een grote pan met goed gezouten water. Giet af, bewaar een kommetje pastawater.

Giet 3/4 van de pompoenpuree (maak met de rest brûlée) in een hapjespan, voeg de spekjes toe en warm alles goed door. Schep de afgegoten pasta erdoor en verdun de saus eventueel met wat pastakookvocht tot het een dun filmpje om de fettuccine vormt. Roer de fijn geraspte parmezaan erdoor en schep in vier voorverwarmde diepe borden. Garneer met extra salie en geef er nog een stuk parmezaan bij om te raspen.

Pompoenbrûlée met de puree van bovenstaand recept. Beeld Yvette van Boven

Pompoenbrûlée

Voorgerecht of borrelhap voor 4 personen en een ode aan de fetabrûlée van Jigal Krant

150 gram feta

250 gram pompoenpuree (van bovenstaand recept)

snuf chiliflakes

4 eetl. fijne kristalsuiker

Maal de feta met de pompoenpuree in een keukenmachine tot een gladde crème. Breng op smaak met chiliflakes. Schep de crème in 2 ondiepe schaaltjes. Zet zeker 3 uur in de koelkast om op te stijven.

Bestrooi de bovenkant met een dun laagje suiker. Smelt met een crèmebrûléebrander (of zelfs met een verfafbrander) de suiker tot een krokante laag. Onder een goede grill kan het soms ook. Geef er bij de borrel stokbrood bij.

Beeld Yvette van Boven

Beide gerechten zijn te zien op Instagram: @yvettevanboven

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden