COLUMNOnno Kleyn

Een goeie wijn is niet snel te duur

null Beeld

Niet elke wijn komt in deze rubriek: de verhouding tussen prijs en kwaliteit moet in orde zijn, zegt Onno Kleyn.

Waarom kost een wijn wat hij kost, Sinterklaas? Oei, dat is een heel verhaal. Het gaat over opbrengst per hectare, de locatie en dus de prijs van die hectare, de zorg die aan de vinificatie gegeven is, de investeringen in apparatuur en misschien in eiken vaten, de marketing en ga maar door. Bij grote namen betaal je een opslag voor de reputatie. Maar sowieso geldt: als de wijn probleemloos verkocht wordt, was hij blijkbaar niet te duur.

Ex-melkveehouders Huub en Wil Lenders verruilden in 1989 de koeien voor Portugese wijnstokken in de Beira en maken sindsdien wijn. Dat lukt ze wonderwel. Ze werken biologisch en vegan, winnen prijzen en schonken drie jaar geleden hun wijn tijdens het staatsbezoek van Willem-Alexander aan Portugal.

Ik proefde een stel van hun wijnen. Indrukwekkend. De reserva’s echter vond ik prijzig, te prijzig om ze de voor deze rubriek minimale 8 te geven voor prijs/kwaliteit. Zijn ze dan te duur? Nou, nee dus.

De ‘gewone’ Bonjardim Tinto 2017 is iets scherper geprijsd. Vol van zwart fruit, een beetje takkenbos en specerij erachter, geconcentreerd en ongelofelijk sappig. Kennismaken? De Sint vindt van wel.

Bonjardim Tinto 2017, Beira

Bonjardim-wines.com, € 9,95

Prijs/kwaliteit: 8

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden