columnonno kleyn

Deze wijn moest bevrijd worden met zwaar gereedschap

null Beeld

Soms kost het openen van een fles moeite, gelukkig was de inhoud ook die moeite waard, oordeelt Onno Kleyn.

Een waterpomptang had ik nodig. Zo’n grote. Dat was een primeur, want schroefdoppen op wijnflessen krijg ik gemeenlijk goed open met louter spierkracht; ik train veel, beroepshalve, dat begrijpt u. In het verleden had ik wel eens ruzie met het type keiharde kunststof kurk dat een poos in onterechte zwang was en een doodenkele keer brak er een natuurkurk in een oude fles, maar verder lukt het wijnbevrijden altijd goed. Nu moest ik dus de waterpomptang uit de gereedschapskist halen voor de flessen van Forster uit de Nahe, het gebied ten zuiden van Bingen am Rhein. Blij dat ik het ding had, want de wijn was het waard. De familie Forster is de achtste generatie die het wijngoed beheert en vader Georg schakelde al in 1994 over op de biologische teelt. Daarmee was hij een van de eersten, schat ik. Ik proefde de prettige riesling 2019, maar mijn voorkeur ging uit naar de rivaner van datzelfde oogstjaar. Lekker nerveus, bloemig, droog, op en top meiwijn. Knipper met je ogen en je zit al bijna aan de oever van een wijnrivier als de Nahe, onder een vrolijke parasol.

Forster rivaner 2019, Nahe, biologisch

Doktermaler.com, € 7,95

Prijs/kwaliteit 8,5

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden