columnonno kleyn

Deze rode wijn was na vier dagen staan misschien wel nóg lekkerder

Onno Kleyn Beeld
Onno Kleyn

De meeste rode wijnen knappen er niet van op, maar deze is vier dagen na opening misschien nog wel lekkerder dan aan het begin.

Het advies om een fles wijn ‘een uurtje’ voor het inschenken vast open te maken ‘om te beluchten’ hoor ik nog maar zelden. Gelukkig. Het slaat namelijk nergens op. Je stelt slechts een vierkant centimetertje bloot aan de lucht en dat heeft geen effect. Beluchten doe je door de wijn in een karaf over te schenken. Of je drinkt twee glazen, zet de fles weg en komt hem een paar dagen later weer tegen. Een beetje radicaal, dat geef ik toe, maar zo gaat dat soms in mijn wijnproevende bestaan. De meeste rode wijnen worden er niet beter van. Sommige wel, en vaak zijn dat Italiaanse. Verdraaid, de morellino di scansano van het huis Ghiaccio Forte was vier dagen na opening misschien nog wel lekkerder dan aan het uitstekende begin. Dus mocht u hem aanschaffen, organiseer dan meteen een flinke karaf. Om hem eens effectief te beluchten; dan hoeft u geen dagen te wachten op de optimale show. Fris en sappig, intens geurend naar viooltjes en pruimen, lekker kauwbaar met een stroefje toe, noteerde ik. De sangiovesedruif op z’n best. Proprio buono.

Tenuta Ghiaccio Forte morellino di scansano Beeld -
Tenuta Ghiaccio Forte morellino di scansanoBeeld -

Tenuta Ghiaccio Forte morellino di scansano 2019

Lesgenereux.nl, € 12,95

Prijs/kwaliteit 9-

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden