Weekendrecept

De vrijheid om je eigen soep te maken: de Vrijheidssoep van Yvette

null Beeld Oof Verschuren
Beeld Oof Verschuren

Kookboekenmaker Yvette van Boven maakt een seizoensrecept en geeft suggesties om iets met de restjes te doen. Deze week: Vrijheidssoep.

Op woensdag 5 mei, Bevrijdingsdag 2021, vieren we onze vrijheid. Ik herinner me de lange tafels door de hele straat waar ik vroeger werkte in Den Haag: alle winkeliers en bewoners zaten naast elkaar en deelden met elkaar een vrijheidsmaaltijd. Iedereen had zelf iets bereid om op tafel te zetten. Zo poëtisch.

Was het altijd maar zo vriendelijk en kon iedereen altijd maar samen aan tafel om open en positief met elkaar in gesprek te gaan.

In deze rare en onzekere tijd is het überhaupt onmogelijk om met zoveel mensen aan tafel te zitten, dus bedacht het Nationaal Comité 4&5 Mei vorig jaar – vanwege de pandemie – een ‘vrijheidssoep’ die op kleine schaal werd uitgedeeld in blikken en werd overal het recept gedeeld voor degenen die geen blik konden bemachtigen. Het was een groot succes, zo konden we in elk geval in gedáchten met elkaar aan tafel. Vorig jaar bedachten chefs Samuel Levie en Joris Bijdendijk de soep, dit jaar gaven ze het stokje aan mij door. Een hele eer.

Ik maakte een goedgevulde lentechowder, met veel groene groenten en een mespunt kerrie. Voor iedereen in Nederland te maken of op te warmen.

Elke provincie heeft zijn eigen kwartiermakers die de soep in blik uitdelen, maar beter nog, maakt u hem gewoon zelf op 5 mei: lekker vers en bovendien kunt u er uw eigen draai aan geven. Onder mijn recept staan veel tips om de soep mee af te maken. Deel een kom met uw buren, familie of een goede vriend en proef ook die van een ander, misschien is die wel verrassend lekker!

Meer over de vrijheidsmaaltijd, kookfilmpjes en andere info vindt u op: vrijheidsmaaltijd.nl en via de hashtag #vrijheidsmaaltijd op sociale media.

Vrijheidsmaaltijdsoep

vegan / glutenvrij / lactosevrij / voor 4 kommen

4 eetl. olijfolie

150 gram (of 1 bos) prei, in ringen

2 knoflooktenen, fijngehakt

1 eetl. kerriepoeder

300 gram bloemkoolrijst

200 gram vastkokende aardappel, geschild en in blokjes

1 blikje kokosmelk (400ml)

750 ml groentebouillon

150 gram doperwten

300 gram bladspinazie

150 gram kleine broccoliroosjes

3 bosui fijngesneden in ringen

(Zee)zout, versgemalen zwarte peper

Verhit de olie in een grote pan en fruit daarin op middelhoog vuur de preiringen, knoflook en kerriepoeder, tot de prei glazig is en felgroen.

Roer de bloemkoolrijst en aardappelblokjes erdoor en zet ze even aan.

Blus af met de kokosmelk, breng aan de kook en giet de bouillon erbij. Laat de soep nu, zonder deksel, 20 minuten zacht koken tot de aardappel met een houten lepel langs de rand van de pan makkelijk te breken is.

De soep moet nu wat zijn ingedikt door de bloemkoolrijst en aardappelblokjes. Is hij nog te dun, kook hem dan nog een minuut langer op hoog vuur in. Is hij naar uw smaak juist te dik, giet er dan nog een plensje water bij

Voeg dan de doperwten, bladspinazie en de broccoli toe en gaar die nog 6 minuten mee. Roer de bosui erdoor en breng de soep op smaak met zout en peper.

TIPS VOOR TOPPINGS

Krokant

Croutons Van een oude boterham, gescheurd pitabrood, oud stok- of roggebrood, gebakken in olijfolie met wat zeezout en komijnzaadjes.

Zaden of pitten Even verhitten in een hete droge koekenpan, bijvoorbeeld hele boekweit, zonnebloem, pijnboom- of pompoenpitten of pinda’s.

Noten Denk aan cashewnoten of amandelen krokant (in roomboter of olijfolie) gebakken, evt. met specerijen en/of knoflook.

Pappadums of Nacho’s Verkruimeld.

Indische gebakken uitjes Zo uit de pot

Frissig

Verse tuinkruiden Fijngehakt (denk bij kerriesoep vooral aan peterselie, koriander, bieslook en lavas).

(Rode) ui Gesnipperd en even in de azijn gelegd.

Tuinkers of kiemgroenten.

Bleekselderij Of andere knapperige rauwe groenten, in heel kleine blokjes.

Appel of peer In fijne blokjes.

Jalapeño Vers of ingemaakt (uit een potje) en fijngehakt.

Romig

Slagroom Scheutje.

Crème fraîche Dikke lik: even losgeroerd .

Kwark of yoghurt Losgeroerd.

Cashewroom Zelf gemaakte veganroom en zoooo lekker: week 200 gram (liefst rauwe) cashewnoten 1 uur in een kom koud water. Giet ze af en maal ze met ongeveer 200 ml schoon water in de blender tot een dikke room. Breng op smaak met een kneep citroen en een snuf zeezout. Bewaar in de koelkast en gebruik zoals u zure room zou gebruiken.

Kokosmelk Scheutje.

Kaas Bijvoorbeeld oude kaas, cheddar of parmezaan: geraspt.

Olijfolie of een pesto Van bijvoorbeeld gladgedraaide koriander, pinda’s of amandelen, geraspt kokos en olijfolie.

Avocado In blokjes.

Ei Hardgekookt en verkruimeld met een vork, of gepocheerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden