Recept

De Volkskeuken: Zweeds luilekkerland

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Zweedse aardappels met ui en ansjovis. Hoofd- of bijgerecht voor 4 personen.

Zweedse aardappels met ui en ansjovis Beeld Sake Slootweg
Zweedse aardappels met ui en ansjovisBeeld Sake Slootweg

Rita en ik leken op elkaar, vond ik als kind. We woonden allebei in Overveen, we gingen allebei nog maar net naar de lagere school en woonden één straat van elkaar vandaan. We renden door de duinen bij Kraantje Lek en fietsten liefst zo hard mogelijk de Julianalaan af.

Maar daar hield de gelijkenis op. Terwijl ik ‘gewoon’ naar de Julianaschool ging, moest Rita daar in de hongerwinter met een lege pan in de rij staan voor soep uit de gaarkeuken. Rita woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog in Overveen, ik vijftig jaar later. In de kinderboeken die Rita Törnqvist-Verschuur hierover schreef, las ik voor het eerst over de oorlog.

Bij gaarkeukensoep, tulpenbollen en walvisvlees kon ik me weinig voorstellen. Maar van het befaamde Zweedse witbrood liep ook bij mij het water me in de mond. Zelfs zonder beleg, smaakte het voor Rita naar cake. Later wordt ze door haar ouders naar Zweden gestuurd. Daar wacht een luilekkerland van prinsessentaartjes en gehaktballen waar ze zoveel van mag eten als ze wil.

Ik wil een vrijheidsmaaltijd maken in de geest van Zweeds witbrood en bel mijn Zweeds-Nederlandse vriendin. Binnen het thema van Zweedse overdaad kiezen we een aardappelschotel met room en vis. In Zweden gebruiken ze een gezouten visje dat hier moeilijk te krijgen is dus nemen we ansjovis. De knolselderij hoort er volgens mijn vriendin eigenlijk ook niet in, maar het lijkt ons lekker. Het eindresultaat is romig, zoet en hartig tegelijk. Mijn vrijheidsmaaltijd smaakt naar Rita’s luilekkerland.

Ingrediënten

375 ml melk

375 ml slagroom

50 g ansjovisfilets, (2 blikjes, uitgelekt), fijngehakt

2 middelgrote uien, in halve ringen

30 g roomboter + extra

750 g vastkokende aardappelen, geschild

250 g knolselderij, geschild

5-6 eetl. panko (Japans broodkruim)

Verwarm de oven op 190 graden (hete lucht). Breng de melk en room met de ansjovis in een pannetje net aan de kook en draai dan het vuur direct uit. Bak de uienringen langzaam zacht en goudgeel in de boter. Snijd de aardappelen en knolselderij in staafjes zo dik als Franse frites. Leg de uien, aardappelen en knolselderij in laagjes in een grote beboterde ovenschaal. Zorg dat de schaal niet helemaal vol komt. Bestrooi ieder laagje met wat peper. Giet het roommengsel over de aardappelen. Bestrooi de bovenkant met broodkruim. Gaar 45-60 minuten in de oven. Dek de bovenkant af als deze te snel kleurt. Ik serveerde er sla en karbonades bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden