De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: zomersalade met wintergroenten

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: salade van gegrilde prei met Hollandse garnalen, voor- of bijgerecht voor 2 personen

Salade van gegrilde prei met Hollandse garnalenBeeld Sake Slootweg

Nu de kerstboom op straat ligt en de laatste feestflessen naar de glasbak zijn gebracht, zet ik me schrap. De afgelopen weken voelden nog net zo donker als in december, alleen nu zonder vrolijke lampjes. Maandag begreep ik uit de column van collega Marcus Huibers dat blue monday weliswaar een verzinsel is, toch slaat deze schemermaand op m’n gemoed. Op kantoor ga ik maar steeds bij het raam zitten. Toen ik jaren geleden werkte als KLM-steward, zeiden we altijd dat daglicht helpt tegen jetlags. Misschien ook tegen januari.

Vanavond test ik een tweede strategie. Ik doe gewoon of het al zomer is en zet me aan de salades. Dat gaat prima met groenten die nu in het seizoen zijn: prei bijvoorbeeld. Juist in deze schrale maand is de goedkope en multi-inzetbare prei mijn culinaire vriend. Gestoofd in water en boter smaakt de prei zacht en zoet, soep geeft hij juist pit en ieder pastaprutje fleurt ervan op. Pontificaal op het bord als een salade kan ook. En omdat we toch doen alsof het zomer is, gaan we de prei natuurlijk grillen. Vanavond eet ik in mijn korte broek gegrilde prei met Hollandse garnalen.

Ingrediënten

6 dunne preien

olijfolie

1 sjalotje, fijngehakt

Citroensap en rasp van ½ citroen

Blaadjes van 5 takjes peterselie, fijngehakt

50 g gepelde Hollandse garnalen

Bereiding

Verwijder de buitenste drie lagen preiblad (bij dikke knoeperds eventueel één extra). Snijd bijna al het groen weg. Ik hield stengels over van 15 centimeter lang. Snijd het kontje zuinigjes af, zodat dat de bladeren aan de onderkant aan elkaar vast blijven zitten. Snijd de prei in de lengte doormidden en was goed. Stoom (in een stoommandje of in een bodempje water in een afgesloten pan) ongeveer 6-8 minuten tot je er makkelijk in kunt prikken. Laat afkoelen. Ik trek er nu vaak nog een bladlaag af. 

Laat een grillplaat of koekenpan loeiheet worden. Smeer de preihelften aan beide kanten in met olijfolie. Leg ze met hun platte kant op de plaat. Draai na 2 minuten voorzichtig om. Duw eventuele losse bladeren terug op hun plek. Leg de stronkjes naast elkaar op een bord met de platte kant naar boven. Garneer met sjalot, citroenrasp, peterselie en de garnalen. Bestrooi met zout. Besprenkel met citroensap en olijfolie. Eet als salade of als hoofdgerecht met romige aardappelpuree en een stukje gegrilde vis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden